Ce este o „bombă murdară” şi cum acţionează ea. Experţii spun că poate ucide mai mulţi oameni decât o bombă nucleară

Pe 23 octombrie, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a purtat discuţii telefonice cu miniştrii apărării din Franţa, Anglia, SUA şi Turcia, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la posibilele provocări ale Ucrainei cu utilizarea unei „bombe murdare” (armă nucleară cu randament redus). La rândul său, Kievul acuză Moscova de diversiune, acuzând că de fapt Putin ar plănui folosirea "bombei murdare".
Daniel Spătaru
24 oct. 2022, 23:17
Ce este o

O „bombă murdară” este un tip de armă de distrugere în masă în care materialul radioactiv este combinat cu elemente explozive convenționale. Valul de explozie de la o „bombă murdară” este mai mic decât cel de la o armă nucleară și, în mod tradițional, nu se referă la armele militare, ci la cele teroriste, deoarece radiațiile acționează lent și pot ucide un număr mare de oameni, uneori cauzele decesului fiind bine camuflate de timp sau de alte boli.

Moscova acuză, fără a prezenta dovezi, că Kievul a ordonat Uzinei de Mine și Procesare de Est, situată în orașul Jovti Vodî, regiunea Dnepropetrovsk, și Institutului de Cercetare Nucleară din Kiev să facă o „bombă murdară”.

În Ucraina, după prăbușirea URSS, au rămas fragmente din programul nuclear sovietic. La începutul anilor 1990, Belarus, Ucraina și Kazahstan, în conformitate cu Protocolul de la Lisabona, au transferat rămășițele de arme nucleare în Rusia. În 1994, a fost semnat Memorandumul de la Budapesta, conform căruia Ucraina a primit despăgubiri în schimbul renunțării la revendicările sale nucleare. Acestea au inclus ansambluri de combustibil pentru centralele nucleare, reducerea datoriilor, asistență financiară, inclusiv din partea Statelor Unite.

Cu toate acestea, au rămas o parte din capacitatea și producția necesare Ucrainei pentru a-și menține propriile centrale nucleare. Acest lucru a condus la faptul că, după un timp, Kievul a început să-și exprime nemulțumirea față de valoarea despăgubirii, iar după schimbarea de regim din 2014 apelurile de a reveni la statutul nuclear al țării au devenit din ce în ce mai puternice. În 2019, Oleksandr Turcinov, pe atunci secretar al Consiliului Național de Securitate al Ucrainei, a calificat renunțarea țării la armele nucleare o greșeală istorică.

Citeşte şi VIDEO cu o dronă kamikaze prăbușindu-se peste o clădire din Kiev. În bombardamente a murit şi un cuplu tânăr, cu soţia însărcinată în şase luni

Revenind la „bomba murdară”, potrivit expertului militar Konstantin Sivkov, nu există nimic nou în schema acesteia. „Proiectilul este încărcat cu elemente radioactive – și atât. Orice muniție chimică va funcționa. Designul este elementar: carcasă, încărcătură de expulzare, substanță radioactivă. Proiectilul explodează, încărcătura expulzatoare conduce substanța radioactivă și o aruncă pe o suprafață mare. Asta e tot. O altă opțiune este să lovești cu un sistem de rachete cu rază lungă de acțiune asupra deșeurilor centralelor nucleare„, spune acesta. A treia opțiune este de a dispersa un element nuclear folosind aeronave, dar nu este tocmai potrivită, deoarece avionul poate fi doborât deasupra teritoriului controlat de forțele tale armate.

Potrivit lui Sivkov, Cernobîl poate fi numit un exemplu de „bombă murdară” făcută neintenționat. Acest tip de armă este mai rău decât o bombă nucleară clasică din punct de vedere al consecințelor. Timpul de înjumătățire după o explozie nucleară convențională este mai scurt, respectiv, dezactivarea substanțelor periculoase are loc mai rapid. Chiar și orașe precum Hiroshima și Nagasaki, asupra cărora americanii au aruncat bombe nucleare, s-au reconstruit și s-au instalat relativ repede, în timp ce Cernobîl este încă înconjurat de un halou de rău augur.

Totul depinde însă de ce elemente se află în bomba murdară. Experții în securitate spun că pentru teroarea nucleară pot fi alese americiu-241, californiu-252, cesiu-137, cobalt-60, iridiu-192, plutoniu-238, poloniu-210, radiu-226 și stronțiu-90. Pentru a repeta și a scala Cernobîlul, teroriștii trebuie să folosească stronțiu-90. Dar, în acest caz, organizatorilor atacului ar însemna să nu le pese de soarta posibililor executanți ai sarcinii.

Citeşte şi Preşedintele Serbiei, îngrijorat de prezenţa în România a celei mai bune unităţi de luptă din lume, Divizia 101 Aeroportată a SUA: „Ne apropiem de furtuna perfectă”

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Insula ieftină și superbă din Grecia. Marea e mereu limpede aici, iar multe dintre plaje sunt pustii
Capital.ro
TESTARE pentru șoferii din România. NOILE REGULI se vor aplica în toată țara
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Vești bune pentru fermierii români! Aceștia vor primi mai mulți bani de la stat!
Adevarul
Ce părere aveau Hitler și comandanții germani despre români: „Cu românii nu se poate face nimic“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Care sunt cele mai de succes melodii ale lui Celine Dion. ”My heart will go one” este pe locul doi
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?
Cancan.ro
Rezultate BAC 2024. 8.000 de elevi au picat examenul. Anunţ oficial de la minister
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat gestul extrem într-un bilet de adio
Capital.ro
NU MAI POȚI avea permis dacă nu treci testul. Anunț de la Guvern astăzi, 6 IULIE: Se face ca în toată lumea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Rassemblement National al lui Bardella, aproape de o victorie istorică în al doilea tur al alegerilor legislative franceze
MediaFlux
JOE BIDEN, ÎNLOCUIT! Cine îi IA LOCUL
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!