Ce este o „bombă murdară” şi cum acţionează ea. Experţii spun că poate ucide mai mulţi oameni decât o bombă nucleară

Pe 23 octombrie, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a purtat discuţii telefonice cu miniştrii apărării din Franţa, Anglia, SUA şi Turcia, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la posibilele provocări ale Ucrainei cu utilizarea unei „bombe murdare” (armă nucleară cu randament redus). La rândul său, Kievul acuză Moscova de diversiune, acuzând că de fapt Putin ar plănui folosirea "bombei murdare".
Daniel Spătaru
24 oct. 2022, 23:17
Ce este o

O „bombă murdară” este un tip de armă de distrugere în masă în care materialul radioactiv este combinat cu elemente explozive convenționale. Valul de explozie de la o „bombă murdară” este mai mic decât cel de la o armă nucleară și, în mod tradițional, nu se referă la armele militare, ci la cele teroriste, deoarece radiațiile acționează lent și pot ucide un număr mare de oameni, uneori cauzele decesului fiind bine camuflate de timp sau de alte boli.

Moscova acuză, fără a prezenta dovezi, că Kievul a ordonat Uzinei de Mine și Procesare de Est, situată în orașul Jovti Vodî, regiunea Dnepropetrovsk, și Institutului de Cercetare Nucleară din Kiev să facă o „bombă murdară”.

În Ucraina, după prăbușirea URSS, au rămas fragmente din programul nuclear sovietic. La începutul anilor 1990, Belarus, Ucraina și Kazahstan, în conformitate cu Protocolul de la Lisabona, au transferat rămășițele de arme nucleare în Rusia. În 1994, a fost semnat Memorandumul de la Budapesta, conform căruia Ucraina a primit despăgubiri în schimbul renunțării la revendicările sale nucleare. Acestea au inclus ansambluri de combustibil pentru centralele nucleare, reducerea datoriilor, asistență financiară, inclusiv din partea Statelor Unite.

Cu toate acestea, au rămas o parte din capacitatea și producția necesare Ucrainei pentru a-și menține propriile centrale nucleare. Acest lucru a condus la faptul că, după un timp, Kievul a început să-și exprime nemulțumirea față de valoarea despăgubirii, iar după schimbarea de regim din 2014 apelurile de a reveni la statutul nuclear al țării au devenit din ce în ce mai puternice. În 2019, Oleksandr Turcinov, pe atunci secretar al Consiliului Național de Securitate al Ucrainei, a calificat renunțarea țării la armele nucleare o greșeală istorică.

Citeşte şi VIDEO cu o dronă kamikaze prăbușindu-se peste o clădire din Kiev. În bombardamente a murit şi un cuplu tânăr, cu soţia însărcinată în şase luni

Revenind la „bomba murdară”, potrivit expertului militar Konstantin Sivkov, nu există nimic nou în schema acesteia. „Proiectilul este încărcat cu elemente radioactive – și atât. Orice muniție chimică va funcționa. Designul este elementar: carcasă, încărcătură de expulzare, substanță radioactivă. Proiectilul explodează, încărcătura expulzatoare conduce substanța radioactivă și o aruncă pe o suprafață mare. Asta e tot. O altă opțiune este să lovești cu un sistem de rachete cu rază lungă de acțiune asupra deșeurilor centralelor nucleare„, spune acesta. A treia opțiune este de a dispersa un element nuclear folosind aeronave, dar nu este tocmai potrivită, deoarece avionul poate fi doborât deasupra teritoriului controlat de forțele tale armate.

Potrivit lui Sivkov, Cernobîl poate fi numit un exemplu de „bombă murdară” făcută neintenționat. Acest tip de armă este mai rău decât o bombă nucleară clasică din punct de vedere al consecințelor. Timpul de înjumătățire după o explozie nucleară convențională este mai scurt, respectiv, dezactivarea substanțelor periculoase are loc mai rapid. Chiar și orașe precum Hiroshima și Nagasaki, asupra cărora americanii au aruncat bombe nucleare, s-au reconstruit și s-au instalat relativ repede, în timp ce Cernobîl este încă înconjurat de un halou de rău augur.

Totul depinde însă de ce elemente se află în bomba murdară. Experții în securitate spun că pentru teroarea nucleară pot fi alese americiu-241, californiu-252, cesiu-137, cobalt-60, iridiu-192, plutoniu-238, poloniu-210, radiu-226 și stronțiu-90. Pentru a repeta și a scala Cernobîlul, teroriștii trebuie să folosească stronțiu-90. Dar, în acest caz, organizatorilor atacului ar însemna să nu le pese de soarta posibililor executanți ai sarcinii.

Citeşte şi Preşedintele Serbiei, îngrijorat de prezenţa în România a celei mai bune unităţi de luptă din lume, Divizia 101 Aeroportată a SUA: „Ne apropiem de furtuna perfectă”

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
A început Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi înainte de Paște
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce este laptele UHT vândut în supermarketuri, de fapt. Mulți români îl cumpără fără să știe
Capital.ro
Se schimbă banii. Termen pentru trecerea la Euro, 1 ianuarie 2026. Bancnotele vor trebui înlocuite
Playtech.ro
Titlu de proprietate emis ilegal în România. Cum anulezi documentul
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
De ce nu poate Putin să oprească războiul. Cinci capcane pe care și le-a întins singur
wowbiz.ro
Incredibil ce a spus Mihai Sturzu de la HI-Q despre Dana Nălbaru și viața pe care o duce fosta lui colegă acum: „Nici nu-ți dai seama că e trădare”
Spynews
Alexia Eram a plecat în vacanță! Ce destinație europeană a ales influencerița / FOTO
Spynews
Cât de mare a crescut fiul cel mic al lui Adrian Mutu. Tiago a împlinit 8 ani / FOTO
Evz.ro
Zodiile care fac scandal din orice. Sunt de evitat
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
BREAKING NEWS Șoferul autoturismului care a fost evitat de microbuzul căzut în Dunăre a fost dus la spital! Câte persoane s-ar fi aflat în microbuz
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă nouă pentru proprietarii de locuințe. Se va achita obligatoriu la nivel național. Cine schimbă legea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Polițista de penitenciar, relații amoroase cu un deținut în celulă VIDEO
Crin Antonescu l-ar învinge pe George Simion în turul 2 al alegerilor prezidenţiale. Rezultatele ultimului sondaj CURS
MediaFlux
România, în pericol în următoarele luni! Șeful Armatei Române avertizează privind un atac al Rusiei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Românii care stau la bloc riscă procese și executări silite dacă nu respectă această regulă