Ce este pielea de găină? Mitchell Colver, un instructor de subiecte speciale la Universitatea de Stat din Utah, a efectuat un studiu de cercetare asupra tipului de oameni, care a fost publicat în numărul din martie 2015 al revistei Psychology of Music.
„Pentru a înțelege mai bine pielea de găină, trebuie să înțelegi că ai două creiere – creierul emoțional și creierul gânditor – și ele răspund diferit la lucrurile care se întâmplă în jurul tău. Creierul emoțional este primordial.
Ca un iepuraș din pădure, caută constant amenințări și, atunci când găsește una, creierul declanșează o reacție fiziologică automată, cunoscută sub numele de răspuns de luptă sau fugi. Deoarece declanșează un răspuns de supraviețuire, creierul emoțional se activează imediat când percepe pericolul, depășind creierul gânditor. ”, spune el.
Pielea de găină este rezultatul piloerecției. O ridicare temporară a firelor de păr de la suprafața pielii care apare atunci când mușchii piloerectori se contractă. Acești mușchi minusculi sunt atașați de foliculii individuali din care provine fiecare păr. Piloerecția este un răspuns voluntar direcționat de sistemul nervos simpatic. Cel care declanșează răspunsul „luptă sau fugă” și este provocat de frig, frică sau o experiență uluitoare.
Pielea de găină are două funcții care nu servesc puțin oamenilor din zilele noastre, mai puțin păroase. Unul este să ne țină de cald, lucru la care nu fac o treabă foarte bună asupra oamenilor, pentru că nu suntem blăniți.
De exemplu, vremea rece poate declanșa piloerecția la mamifere să se ridice și apoi să se reseteze. Această acțiune creează un strat de aer sub blana animalului care ajută la izolarea corpului de temperaturile reci. Piloerecția apare și atunci când animalele percep că o amenințare este aproape.
Oamenii pot avea, de asemenea, pielea de găină în momentele de experiențe emoționale puternice. Muzica și filmul sunt câteva dintre modalitățile care provoacă pielea de găină emoțională.
Cercetătorii au măsurat frisoane subiective (asemănătoare cu fiorii pe coloana vertebrală) și piloerecția vizibilă la un grup de voluntari în timp ce ascultau muzică și se uitau la filme. Rezultatele au fost fascinante.
Hitul de succes al lui Celine Dion, „My Heart Will Go On”, a clasat un raport de frig (efectul „frisoane pe coloană”) de 50% și un raport de piloerecție (pielea de găină pe piele) de 14% în comparație cu „Purple Rain” al lui Prince, care a obținut un raport de frig de 100 la sută și un raport de piloerecție de 50 la sută.