În ședința Coaliției de guvernare am decis să facem pași importanți pentru finalizarea schemei de sprijin pentru Marile Investiții Strategice – metalurgie, siderurgie și industria chimică, potrivit Planului industrial Ciolacu, afirmă premierul Marcel Ciolacu.
„Astăzi (marți – n.r.) în ședința Coaliției de guvernare am decis să facem pași importanți pentru finalizarea schemei de sprijin pentru Marile Investiții Strategice din industria prelucrătoare și a celei care stă la baza Programului de Sprijin pentru Marea industrie din România – metalurgie, siderurgie și industria chimică. Prima componentă a Planului pentru Investițiile Strategice în industria prelucrătoare presupune o schemă de ajutor de stat de 500 de milioane de euro și facilități fiscale pentru investiții de peste 150 de milioane de euro, care creează în mod direct minim 250 de locuri de muncă și se dezvoltă în regiunile cu un PIB/locuitor sub media națională”, transmite Marcel Ciolacu.
El afirmă că a doua componentă a „Planului industrial Ciolacu” este Programul Național de Sprijin pentru Marea Industrie din România – o schemă de ajutor de stat de 1 miliard de euro (5 miliarde de lei) pe 6 ani, pentru decarbonizarea proceselor de producție și eficiență energetică. Un număr estimat de 30 de companii din metalurgie și industria chimică vor primi un sprijin de până la 100 de milioane de euro per beneficiar. Sunt companii care vor implementa investiții cu costuri eligibile de minimum 8 milioane de euro, care reduc cu 40% emisiile directe de gaze cu efect de seră din instalațiile industriale și/sau reduc cu cel puțin 20% consumul de energie în instalațiile industriale în raport cu activitățile sprijinite. Finanțarea schemei de ajutor de stat se realizează majoritar din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente României, iar investiția trebuie menținută 5 ani de la data finalizării acesteia.
1,25 miliarde pentru materii prime industriale
Potrivit premierului, a treia componentă presupune o schemă de ajutor de stat de 1,25 de miliarde de lei pentru 15 companii care implementează investiții în producția de materii prime industriale (țevi, profile, bare, aluminiu, cupru etc.).
„Aceste trei programe de sprijin sunt conforme cu măsurile propuse în Planul Draghi pentru creșterea competitivității industriale a economiei europene. Cele trei scheme de ajutor înseamnă creșterea producției industriale și a PIB prin investiții, reducerea deficitului balanței comerciale, crearea de noi locuri de muncă bine plătite, precum și decarbonizarea proceselor de producție și creșterea eficienței energetice”, încheie Ciolacu.
Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu primarii: Vreau să stabilim un dialog permanent şi un grup de lucru între Guvern-Primăria Capitalei şi primăriile de sector, Bucureştiul are nevoie de un plan integrat şi coerent de rezolvare a problemelor
Premierul Marcel Ciolacu, alături de membrii Cabinetului responsabili pe domeniile aflate pe agenda, au avut marţi o întâlnire de lucru cu primarii Capitalei despre gestionarea traficului din Bucureşti şi alimentarea cu energie termică în sistem centralizat pentru iarna viitoare.
”Vreau să stabilim un dialog permanent şi un grup de lucru între Guvern-Primăria Capitalei şi primăriile de sector pentru că Bucureşti-ul are nevoie de un plan integrat şi coerent de rezolvare a problemelor şi de dezvoltare. Aveţi susţinerea Guvernului, implicarea tuturor miniştrilor pentru a debloca ceea ce nu a funcţionat până acum şi a lucra împreună pentru bucureşteni”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.
Citește și: EXCLUSIV – Sondaj SOCIOPOL: Marcel Ciolacu se distanţează, finală pentru Cotroceni cu George Simion. Mircea Geoană, abia pe locul 5
Membrii Guvernului şi primarii au analizat un set de propuneri privind fluidizarea traficului, precum: colaborarea Poliţiei Române cu poliţia locală a municipiului Bucureşti pentru dirijarea traficului la orele de vârf şi în zonele cele mai aglomerate; monitorizarea şantierelor de investiţii, posibilitatea amenajării unei benzi speciale de transport în jurul unităţilor şcolare; extinderea şi îmbunătăţirea condiţiilor de transport în comun, anunţă Guvernul.
De asemenea, s-a discutat despre continuarea lucrărilor la Centura Capitalei (A0), investiţie ce contribuie la fluidizarea traficului în Bucureşti, extinderea reţelei de metrou şi alte proiecte de investiţii pentru îmbunătăţirea managementului traficului.
În ceea ce priveşte alimentarea cu energie termică în sistem centralizat, 3 din cele 4 CET-uri ale Capitalei vor fi modernizate prin finanţare asigurată prin Fondul de Modernizare, investiţii ce vor contribui la reducerea preţului de producere a gigacaloriei.
Dialogul va continua, în primă etapă, cu o nouă întâlnire la nivelul primarilor de sector şi al Capitalei pentru a analiza în detaliu soluţiile de fluidizare a traficului. Ulterior, concluziile acestei întâlniri vor fi discutate cu membrii Guvernului, arată Guvernul în comunicat.
La întâlnirea de la Palatul Victoria au participat alături de prim-ministrul Marcel Ciolacu, vicepremierul Marian Neacşu, vicepremierul şi ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, primarul ales al sectorului 1 George-Cristian Tuţă, primarul ales al sectorului 2 Rareş Hopincă, primarul sectorului 3 Robert-Sorin Negoiţă, primarul sectorului 4 Daniel Băluţă, primarul sectorului 5 Cristian Popescu Piedone şi primarul ales al sectorului 5 Vlad Popescu Piedone, primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu şi directorul general Elcen Claudiu Creţu.