Ei bine, acest Propofol este un medicament sedativ-hipnotic utilizat pentru inducerea anesteziei generale și se administrează intravenos, iar de-a lungul timpului, Propofolul a înlocuit Tiopentalul, un medicament specific pentru sedare ce provoacă o senzație de euforie.
De precizat mai este faptul că această substanţă se foloseşte numai în spitale, nu şi în cabinete stomatologice. Propofolul scade destul de mult tensiunea arterială și încetineşte respirația, motiv pentru care pacienții care îl primesc ar trebui să fie atent monitorizați.
Citeşte şi: Activitatea clinicii stomatologice unde un copil a ajuns în comă după anestezie, suspendată
Propofolul a fost scos pe piață la sfârșitul anilor 1980, înlocuind Tiopentalul, un alt sedativ puternic folosit în majortiatea sălilor de operații, iar această lansare a reprezentat un mare pas în domeniul medical. Însă era pe punctul să nu treacă testele de laborator, pentru că o versiune anterioară provoca reacții alergice grave.
A fost descoperit de John B. Glen, care nu a renunțat și l-a tot reinventat până a ajuns la forma finală, deoarece de-a lungul timpului, din cauza reacțiilor alergice pe care le dădea, medicamentul nu reușea să treacă de testele de laborator. Așadar, a lucrat la Propofol până a obținut cea mai bună formulă, cu ajutorul uleiului de soia.
Organizația Mondială a Sănătății l-a inclus pe lista „medicamentelor esențiale”.
Citeşte şi: Reacţia clinicii stomatologice în cazul copilului paralizat după anestezie. „Avem autorizaţie”
Așa cum spuneam, Propofolul este substanța cunoscută sub denumirea de „medicamentul lui Michael Jackson” deoarece este principalul motiv al morții marelui artist.
Michael Jackson a murit pe 25 iunie 2009, la vârsta de 50 de ani, în urma unei intoxicaţii grave cu Propofol, un anestezic pe care starul îl folosea la domiciliu ca somnifer, cu complicitatea medicului său persoanl, Conrad Murray, care ulterios a fost găsit vinovat de omucidere involuntară şi a fost condamnat la patru ani de închisoare.
Artistul numea Propofolul „laptele” lui, deoarece este o substanță de culoare albă, uleioasă, care se administrează intravenos și care acționează în 40 de secunde.
De regulă, pacienții cărora le este administrată substanța se trezesc fără dureri de cap, nu își amintesc prea multe, motiv pentru care este supranumit „laptele amneziei” și în plus nu dă stări de vomă sau greață.
Petru, copilul de la Ploiești în vârstă de doar 4 ani, care a intrat în comă după anestezia de la stomatolog şi a murit miercuri seara, este una dintre victimele acestei substanțe ucigașe.
„În cabinetele stomatologice din România se foloseşte pe scară largă anestezia generală intravenoasă cu propofol, fără să existe autorizație pentru această procedură, şi ea este „o practică”, nu un fenomen punctual„, a declarat ministrul Sănătății.
„Este o dramă şi suntem alături de familie. Suntem revoltaţi să ştim că este o practică şi mă bucur că avem şansa să transmitem acest mesaj întregii ţări şi tuturor celor care în cabinete stomatologice folosesc fără autorizare această anestezie generală intravenoasă cu propofol. Din câte ştiu eu a fost un cocktail cu propofol dormicum fără a respecta normele minime de securitate„, a adăugat el.