Propofolul, substanţa care l-a ucis pe Michael Jackson, i-a adus moartea şi lui Petru, băieţelul de patru ani anesteziat la dentist

Propofolul este o substanţă anestezică utilizată pe scară largă, dar mai ales în spitalele din SUA și este una dintre substanțele care a ridicat și încă ridică foarte multe semne de întrebare pacienților care o cunosc sub numele de "medicamentul lui Michael Jackson", deoarece i-a adus moartea. "Nu este un medicament care poate fi cumparat de oricine din farmacii. Este un produs foarte eficient, dar care tebuie dozat cu mare atentie, mai ales la pacientii pediatrici cu greutate corporala mica", a declarat ministrul Sănătăţii la România TV.
Romania TV
12 feb. 2020, 15:22
Propofolul, substanţa care l-a ucis pe Michael Jackson, i-a adus moartea şi lui Petru, băieţelul de patru ani anesteziat la dentist

Ei bine, acest Propofol este un medicament sedativ-hipnotic utilizat pentru inducerea anesteziei generale și se administrează intravenos, iar de-a lungul timpului, Propofolul a înlocuit Tiopentalul, un medicament specific pentru sedare ce provoacă o senzație de euforie. 

De precizat mai este faptul că această substanţă se foloseşte numai în spitale, nu şi în cabinete stomatologice. Propofolul scade destul de mult tensiunea arterială și încetineşte respirația, motiv pentru care pacienții care îl primesc ar trebui să fie atent monitorizați.

Citeşte şi: Activitatea clinicii stomatologice unde un copil a ajuns în comă după anestezie, suspendată

În mometnul de fata activitatea acelui cabinet a fost complet inchisa, a fost suspedanta de catre DSP. Colegiul medicilor ancheteaza cazul si va vom comunica concluziile noastre. Este clar ca la o prima vedere medicul care nu a facut ce tebuie acolo, dar si parintii ar trebui sa fie responsabili. Sa nu lase pe mana oricui sanatatea copiilor lor.
 
În primul rand parintii au incredere in medic si nu intodeauna sunt perfect informati asupra riscurilor si asupra posibilităţilor terapeutice. Este foarte important ca aceste tragedii sa nu se mai repete si vom vedea cum se dau aceste anestzii in cabinet.
 
Propofolul este un produs foarte puternic, aduceti-va aminte de tragedia care s-a intamplat cu Michael Jackson, tot din cauza unei supradoze cu acest medicament s-a pierdut celebrul artist si acest medicament trebuie folosit numai in cadrul in care pacientul paote fi monitorizat corect.
 
Absolut, nu este un medicament care poate fi cumparat de oricine din farmacii. Este un produs foarte eficient, dar care tebuie dozat cu mare atentie, mai ales la pacientii pediatrici cu greutate corporala mica„, a declarat ministrul Sănătăţii, Victor Costache, în exclusivitate pentru România TV
.

Istoricul Propofolului

Propofolul a fost scos pe piață la sfârșitul anilor 1980, înlocuind Tiopentalul, un alt sedativ puternic folosit în majortiatea sălilor de operații, iar această lansare a reprezentat un mare pas în domeniul medical. Însă era pe punctul să nu treacă testele de laborator, pentru că o versiune anterioară provoca reacții alergice grave.

A fost descoperit de John B. Glen, care nu a renunțat și l-a tot reinventat până a ajuns la forma finală, deoarece de-a lungul timpului, din cauza reacțiilor alergice pe care le dădea, medicamentul nu reușea să treacă de testele de laborator. Așadar, a lucrat la Propofol până a obținut cea mai bună formulă, cu ajutorul uleiului de soia.

Organizația Mondială a Sănătății l-a inclus pe lista „medicamentelor esențiale”.

Citeşte şi: Reacţia clinicii stomatologice în cazul copilului paralizat după anestezie. „Avem autorizaţie”

Substanţa care l-a ucis pe Michael Jackson

Așa cum spuneam, Propofolul este substanța cunoscută sub denumirea de „medicamentul lui Michael Jackson” deoarece este principalul motiv al morții marelui artist. 

Michael Jackson a murit pe 25 iunie 2009, la vârsta de 50 de ani, în urma unei intoxicaţii grave cu Propofol, un anestezic pe care starul îl folosea la domiciliu ca somnifer, cu complicitatea medicului său persoanl, Conrad Murray, care ulterios a fost găsit vinovat de omucidere involuntară şi a fost condamnat la patru ani de închisoare.

Artistul numea Propofolul „laptele” lui, deoarece este o substanță de culoare albă, uleioasă, care se administrează intravenos și care acționează în 40 de secunde.

De regulă, pacienții cărora le este administrată substanța se trezesc fără dureri de cap, nu își amintesc prea multe, motiv pentru care este supranumit „laptele amneziei” și în plus nu dă stări de vomă sau greață.

Petru, copilul de 4 ani din Ploieşti, victima Propofolului

Petru, copilul de la Ploiești în vârstă de doar 4 ani, care a intrat în comă după anestezia de la stomatolog şi a murit miercuri seara, este una dintre victimele acestei substanțe ucigașe. 

„În cabinetele stomatologice din România se foloseşte pe scară largă anestezia generală intravenoasă cu propofol, fără să existe autorizație pentru această procedură, şi ea este „o practică”, nu un fenomen punctual„, a declarat ministrul Sănătății.

Este o dramă şi suntem alături de familie. Suntem revoltaţi să ştim că este o practică şi mă bucur că avem şansa să transmitem acest mesaj întregii ţări şi tuturor celor care în cabinete stomatologice folosesc fără autorizare această anestezie generală intravenoasă cu propofol. Din câte ştiu eu a fost un cocktail cu propofol dormicum fără a respecta normele minime de securitate„, a adăugat el.

DailyBusiness
Călin Georgescu, candidatul acuzat de înclinări pro-ruse, impact negativ în presa internațională. A devenit subiectul principal al BBC și The Guardian!
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Ce profesie are Cristela: Soția lui Călin Georgescu a lansat mai multe cărți
Fanatik.ro
Rezultate oficiale vot în diasporă – alegeri prezidențiale 2024. Topul final al voturilor românilor din străinătate! Simion, surclasat de Georgescu și Lasconi
Capital.ro
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Dan Diaconescu aruncă bomba. Nu știa nimeni
Playtech.ro
Ce înseamnă rusofil și legionar, cuvintele pe care le-au căutat românii pe Google după ce l-au votat pe Călin Georgescu
DailyBusiness
Cum a reușit să domine alegerile Călin Georgescu. Rețeaua secretă și sofisticată construită pe TikTok
Adevarul
Rusia a livrat Coreei de Nord un milion de barili de petrol, arată imagini din satelit
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Cine e fiul lui Călin Georgescu. A fost colegul de cameră al lui Novak Djokovic
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
kanald.ro
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Candidata USR l-a depășit pe Marcel Ciolacu
Cancan.ro
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cine este Cristela Georgescu, cea care ar putea deveni prima doamna. Cu ce se ocupă soția lui Călin Georgescu
StirileBZI
Indemnizație de 50% în plus la pensie! Cine beneficiază de această creștere
Prosport.ro
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
stirilekanald.ro
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
substantial.ro
Kremlinul reacționează la candidatura lui Georgescu în alegerile din România
MediaFlux
CUM a AJUNS CĂLIN GEORGESCU în TURUL II! BECALI a EXPLICAT
Shtiu.ro
Cele mai bune glume după deliranta victorie a lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”