Ce este regula 30-30-30-10 a banilor. Ne mărește pensia și veniturile

Regula 30:30:30:10 poate fi aplicată atât la planificarea veniturilor, cât și la cea a pensiilor și vă poate ajuta foarte mult să vă faceți un buget, să vă atingeți obiectivele de pensionare și să reduceți riscul portofoliului, scrie Euronews.
Filip Stan
04 iun. 2024, 21:08
Ce este regula 30-30-30-10 a banilor. Ne mărește pensia și veniturile

Regula 30-30-30-10 a banilor poate fi aplicată atât la planificarea veniturilor, cât și la cea a pensiilor. Vă poate ajuta foarte mult să vă faceți un buget, să vă atingeți obiectivele de pensionare și să reduceți riscul portofoliului.

Ce este regula 30-30-30-10 a banilor

Planificarea pensiilor a fost un subiect cheie în ultimele luni, pe fondul incertitudinii economice actuale, care implică rate ale dobânzii mai mari, creșterea inflației și criza costului vieții în multe țări. Acest lucru i-a făcut pe unii angajați să se întrebe dacă economisesc suficient pentru pensiile lor și, în caz contrar, să își facă griji cu privire la modul în care își pot atinge obiectivele de pensionare într-un mod durabil și confortabil.

Acest lucru, la rândul său, a dus la apariția unei varietăți de reguli financiare și de planificare a pensiilor, referitoare la modul cel mai bun și mai eficient de a vă repartiza banii. Potrivit diverșilor experți financiari, aceste reguli vă pot ajuta să vă faceți un buget mai bun, precum și să vă asigurați că economisiți o sumă adecvată în mod constant pentru viitor.

Cum funcționează?
Una dintre cele mai populare reguli, regula 30-30-30-10, poate fi aplicată atât în ceea ce privește planificarea veniturilor, cât și în ceea ce privește planificarea pensiilor. Versiunea de planificare a veniturilor spune că trebuie să alocați 30% din venitul dumneavoastră pentru cheltuielile zilnice, 30% pentru investiții, 30% pentru economiile pentru pensie și 10% pentru cheltuieli de urgență.

Robbert Mulder, partener operațional la Senior Capital, a explicat, într-o notă de e-mail, despre regula de planificare a veniturilor 30-30-30-10:

„Pe măsură ce Europa se confruntă cu îmbătrânirea populației, strategiile inovatoare de planificare a pensionării sunt esențiale. Regula de planificare a veniturilor 30-30-30-10 oferă o abordare structurată în care persoanele fizice alocă 30% din venitul lor pentru cheltuielile de trai, alte 30% pentru economiile pentru pensie, 30% pentru investiții și 10% pentru nevoi neprevăzute.”
Deși această metodă îi ajută pe oameni să își gestioneze eficient finanțele și să se pregătească pentru viitor, s-ar putea să vină prea târziu pentru cei care sunt aproape de pensionare sau sunt deja pensionați. Aceste persoane trebuie să exploreze alte posibilități pentru a-și asigura stabilitatea financiară, mai ales având în vedere incertitudinea randamentelor investițiilor.

„Ipotecile de eliberare a capitalului câștigă popularitate în Europa ca opțiune viabilă pentru pensionari. Aceste credite ipotecare permit proprietarilor de locuințe să acceseze capitalul din casele lor pentru a-și suplimenta veniturile la pensie fără a fi nevoie să plătească imediat dobânzi, oferind o opțiune financiară stabilă pe fondul unor randamente incerte ale investițiilor.”

”Regula de planificare a venitului 30-30-30-10 oferă o abordare structurată prin care persoanele fizice alocă 30% din venitul lor pentru cheltuielile de trai, alte 30% pentru economiile pentru pensie, 30% pentru investiții și 10% pentru nevoi neprevăzute.”, mai spune Robbert Mulder, partener Senior Capital, conform Euronews.
Cu toate acestea, în climatul financiar actual, cu un cost al vieții mai ridicat și o inflație în creștere, este posibil ca mai multe persoane să fi constatat că banii lor nu mai ajung la fel de departe ca înainte, ceea ce le determină să reducă orice lucru care nu este absolut esențial, cum ar fi chiria, facturile și alimentele.

În astfel de cazuri, economiile pentru pensie și investițiile sunt adesea printre primele care sunt reduse, mai multe persoane având sentimentul că nu și le pot permite în prezent sau că vor avea cu siguranță ocazia de a recupera economiile pierdute mai târziu. Acest lucru se întâmplă, de asemenea, în cazul concedierilor și al altor urgențe financiare.

Cum regula de planificare a pensiilor 30-30-30-10 poate reduce riscul
Versiunea 30-30-30-10 a regulii de planificare a pensiei se referă la ce trebuie să faceți cu partea din venitul dvs. pe care ați pus-o deja deoparte pentru pensie și investiții. Această regulă pledează pentru direcționarea a 30% din economiile dvs. către obligațiuni, 30% către proprietăți, 30% către acțiuni și 10% către numerar și echivalente de numerar.

Suma uriașă câștigată de un zugrav într-o singură zi de muncă, în 2024. Firmele au tarife aproape duble

Acest lucru poate ajuta foarte mult la repartizarea banilor dvs. în modul cel mai eficient și profitabil, ceea ce poate fi mult mai bine pe termen lung decât să-i lăsați pur și simplu să stea într-un cont de economii. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea conturilor de economii nu plătesc rate ale dobânzii suficient de mari pentru a combate rata actuală a inflației.

Valoarea în timp a banilor, care spune, în esență, că 1 euro de astăzi va valora mult mai mult decât 1 euro peste 20 sau 30 de ani, contribuie, de asemenea, la reducerea valorii economiilor dumneavoastră de-a lungul anilor. În acest fel, utilizarea regulii de mai sus vă poate ajuta să învingeți în mod semnificativ riscul inflației.

Regula de planificare a pensiilor 30-30-30-10 asigură, de asemenea, că, prin repartizarea banilor dumneavoastră între o varietate de active, cum ar fi acțiuni, obligațiuni, bunuri imobiliare și numerar, reduceți considerabil riscul portofoliului dumneavoastră. În caz de urgență, aveți în continuare acces la lichidități la îndemână, prin intermediul celor 10% din portofoliu alocate numerarului și echivalentelor de numerar, fără a fi nevoie să apelați la vreuna dintre investițiile dumneavoastră pe termen mai lung.

Cât vor încasa în plus angajaţii cu salariu minim, după creşterea de la 1 iulie, şi cum va influenţa aceasta bugetul României

Este important de reținut că regula de planificare a pensiilor 30-30-30-10, ca orice altă regulă de planificare financiară sau de pensionare, nu este o regulă universală și ar trebui utilizată doar ținând cont de propria toleranță la risc, de obiectivele financiare și de fondurile disponibile.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Rezultate Evaluare Națională 2024. Verifică pe edu.ro notele obținute la fostul examen de capacitate. Cum se afișează rezultatele, de fapt. Procedura de admitere liceu 2024 și live text de la evaluarea națională 2024. Update
Capital.ro
Se dă iar ordin UE pentru cei cu mașini pe benzină și motorină. România va fi obligată să aplice legea
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Veste șoc pentru pensionari! Nimeni nu se aștepta la acest lucru!
Adevarul
EXCLUSIV Un expert de la Harvard explică de ce America are cei mai bătrâni candidați din istorie la alegerile prezidențiale
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Irinuca și Ramona Gabor pozate de Gabi Bădălău. Întâlnire de taină între foști iubiți
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Note LIVE Evaluarea Națională 2024 | Află rezultatele publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Vremea a făcut ravagii în România: Pompierii au interveni în 42 de localități. Mai mulți copaci au fost doborâți în București din cauza vântului puternic, iar traficul feroviar a fost blocat
Capital.ro
Adio, maestre! Românii îşi iau adio de la o legendă a filmului. A murit acum
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
La ce oră se afișează azi rezultatele la Evaluare Națională 2024? Iată cum verific online notele
substantial.ro
Trei cai militari în goană prin centrul Londrei, speriați de un autobuz
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?