Ce este Remdesivir, medicamentul pe care se bate toată lumea. Tratamentul pentru un singur bolnav costă peste 2.300 de dolari

În aşteptarea vaccinului împotriva Covid-19, speranţa omenirii este legată de medicamentul "minune" Remdesivir, tot mai solicitat pe pieţele internaţionale în condiţiile în care numărul de infecţii se reîntoarce la cifrele record din perioada de vârf a pandemiei, martie-aprilie. Mai multe state europene se plâng că au stocuri insuficiente, după ce o mare parte a stocului mondial a fost cumpărat de SUA.
Iulian Tudor
08 oct. 2020, 07:32
Ce este Remdesivir, medicamentul pe care se bate toată lumea. Tratamentul pentru un singur bolnav costă peste 2.300 de dolari

Remdesivir a fost extrem de contestat în primele luni ale pandemiei, eficienţa sa fiind pusă la îndoială de mai multe studii. Totuşi, în luna iulie, după o evaluare într-o perioadă „excepțional de scurtă” Remdesivir a devenit primul medicament autorizat la nivelul UE pentru tratamentul împotriva COVID-19. Invocând situația de urgență în materie de sănătate s-a reuşit acordarea rapidă a autorizației în termen de o săptămână de la recomandarea Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), în comparație cu termenul obișnuit, de 67 de zile.

Remdesivir este dezvoltat de compania farmaceutică americană Gilead Sciences şi se administrează prin injecţie în venă. Remdesivir a fost inițial dezvoltat pentru a trata hepatita C, iar apoi a fost testat împotriva infecţiei cu virusul Ebola și cu virusul Marburg , dar s-a dovedit ineficient împotriva acestor infecții virale. Privitor la Covid-19, se spune că poate scurta timpul necesar recuperării după infecție. Cel mai frecvent efect secundar la voluntarii sănătoși s-a dovedit a fi creșterea nivelului de enzime hepatice din sânge, fapt ce pate duce la inflamaţia ficatului.

Citeşte şi Criză de Remdesivir, deşi România a primit a doua cea mai mare cantitate din UE. Medicul Adrian Marinescu: „Nu e suficient”

În momentul de faţă este acceptat de comunitatea medicală că Remdesivir este un medicament antiviral general, care se poate lega cu ARN-ul dintr-un virus și îl poate face să nu poată reproduce. Este indicat pentru tratamentul COVID-19 la adulți și la copiii cu vârsta de peste 12 ani și greutate corporală de cel puțin 40 kg, în situaţiile în care aceştia care necesită oxigen suplimentar.

Principalul avocat al promovării medicamentului a fost celebrul virusolog american dr. Anthony Faucci, care anunţa în primăvară că, în urma studiilor clinice, s-a constatat că pacienții cărora le-a fost administrat Remdesivir au avut o perioadă de recuperare mai rapidă cu 31% decât cei supuşi unei proceduri placebo. De altfel, rata mortalităţii a fost de 8,0% în cazul grupului care a primit Remdesivir, faţă de 11,6% pentru grupul placebo, „rezultate semnificative” în opinia dr. Faucci. Sesizând oportunitatea, producătorul Gilead Sciences a stabilit un preţ exorbitant cu care va vinde o doză către companiile guvernamentale din țările dezvoltate: 390 de dolari. Pentru tratamentul unui pacient este nevoie de șase doze, costul total fiind de 2.340 de dolari, pentru a singură persoană tratată de coronavirus.

O jumătate de milion doze pentru statele UE

Între timp, Comisia Europeană a anunţat că a semnat joi un contract cu Gilead prin care achiziționează în numele tuturor statelor membre 500.000 de doze de Remdesivir. Până acum, Comisia Europeană a cumpărat deja în luna august 33.380 de doze de Remdesivir, dozele fiind deja repartizate în toate statele membre. 

Fabricarea Remdesivir necesită „70 de materii prime, reactivi și catalizatori” și aproximativ „25 de etape chimice”. Unele dintre ingrediente sunt extrem de periculoase pentru oameni, în special cianura de trimetilsilil. Procesul original de producție end-to-end necesită 9 până la 12 luni, dar după repornirea producției în luna ianuarie Gilead Sciences a reușit să găsească modalități de a reduce timpul de producție la șase luni. În ianuarie 2020, Gilead a început să lucreze la repornirea producției de Remdesivir în reactoare chimice din oțel căptușite cu sticlă la fabrica sa din Edmonton, Alberta. Pe 2 februarie 2020, compania și-a livrat întregul stoc de Remdesivir, 100 de kilograme sub formă de pulbere (rămas din cercetarea Ebola), la fabrica sa din La Verne, California, pentru a începe umplerea flacoanelor.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Andrei Caramitru știe cine va câștiga turul 2 al alegerilor: “Nu e nicio șansă”
Capital.ro
Vehiculele interzise în oraș! Amenda de aproape 2.000 de lei. NU au drept de circulație
Playtech.ro
Ce drepturi ai ca moștenitor dacă nu ești trecut în testament. Care sunt prevederile legale
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Cât câștigă un cuplu de români pe un vas de croazieră pentru „o muncă de doar trei luni de zile”
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Doliu în fotbalul internațional. A murit un cunoscut jucător
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Statul ar putea rămâne fără bani pentru pensii. Avertismentul economiștilor
Cancan.ro
Această femeie a fost dată dispărută pe 7 iulie 1962. IREAL unde a fost găsită, acum, în 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie cutremurătoare în lumea artistică. S-a stins o tânără actriță: Acum vei străluci pe cer...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Prima reacție a lui Putin după rezultatul obținut de George Simion la prezidențiale
MediaFlux
Reguli noi pentru pensionari. Anii de căsnicie aduc bani mai mulți la pensie
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele