„Atacul de panică este o tulburare de tip anxios în care o persoană are episoade de frică, fie că vorbim despre anxietate, neliniște sau agitație, care apar brusc și neașteptat, „ca din senin”. Organismul are un sistem de răspuns la frică, care pregătește individul pentru a face față unei situații sau pentru a se feri de pericol. Atacul de panică survine atunci când acest sistem reacționează exagerat sau când nu este necesar. În timpul atacului de panică, sistemul nervos reacționează ca atunci când avem de-a face cu o situație amenințătoare de viață„, a declarat, pentru doctorulzilei.ro, psihologul Eveline Osnaga.
Simptomele atacului de panică: palpitații, transpirație, dificultăți respiratorii, durere în zona inimii, amețeală, senzație de amorțeală în diferite zone, tremor, frisoane, valuri de căldură sau frig, senzație de rău sau de leșin, greață sau diaree.
Fiecare pacient experimentează anxietatea și toate stările de neliniște specifice acestei tuburari, însă cele mai frecvente manifestări care apar la nivel cognitiv sunt: senzația de irealitate, teama de moarte, teama de a pierde controlul și chiar de a înnebuni.
„Atacurile de panică pot dura câteva minute sau câteva ore. De obicei, un atac începe brusc, ajunge la un maximum în aproximativ 10 minute, și trece complet în următoarele ore. Sigur că este importantă și durata, însă pe o mare parte dintre clienții mei, spre exemplu, îmi spun că îi sperie foarte tare intensitatea acestuia„, spune medicul.
Potrivit psihologului, pentru a se putea pune diagnosticul de tulburare de panică, trebuie să existe atacuri de panică repetate, dintre care cel puţin unul să fie urmat la mai puțin de o lună, de unul sau mai multe dintre următoarele simptome: teamă nejustificată de un nou atac; îngrijorarea privind consecinţele atacului; și nu în ultimul rând, o modificare semnificativă a comportamentului în raport cu potențialele atacuri de panică.
Cum procedăm când o persoană are un atac de panică
„În primul rând e bine să nu lasăm singură persoana care trece printr-un atac de panică. Cel mai bine este să-i rămâneți alături până își revine complet, pentru a vă asigura că nu este nevoie de asistență medicală de urgență. Apoi, este foarte important să vă concentrați asupra respirației. Pentru a avea un ritm normal al respirației puteți încerca să faceți exerciții de respirație sau să încercați să numărați împreună”, susţine psihologul.
Citeşte şi Scapă de stres şi anxietate cu aceste remedii naturale