Într-un articol publicat de New England Journal of Medicine este detaliat cazul unei femei în vârstă de 62 de ani care a ajuns la Urgenţe cu dureri acute în piept. „Le-a spus medicilor de gardă că a avut mai multe momente de stres, inclusiv moartea câinelui ei”, se arată în materialul citat de CBS News.
Medicii i-au făcut mai multe analize şi au diagnosticat-o cu cardiomiopatie Takatsubo sau stres cardiomiopatic, denumit şi sindromul inimii frânte.
Pacienta, Joanie Simpson, a povestit pentru The Washington Post că nu s-a putut consola după moartea căţeluşei sale, Meha, un Yorkshire terrier pe care îl adora. „Copiii au crescut şi au plecat de acasă, aşa că eu am rămas cu fetiţa mea”, a spus femeia.
Doamna Simpso a spus că în mai 2016 Meha s-a îmbolnăvit şi nu se mai putea vindeca, aşa că a fost nevoită să o ducă la medic pentru a fi eutanasiată.
Dar când a sosit ziua stabilită, căţeluşa a început să se simtă mai bine, iar femeia a anulat programarea. A doua zi, Mesha a murit.
„A fost un lucru sfâşietor pe care l-am trăit. Când eşti deja supărat din calte cauze, e ca şi cum mai primeşti un bolovan în cârcă. Totul te apasă mai greu”, a mărturisit femeia.
Dr. Steven Nissen, şeful secţiei de cardiologie de la clinica din Cleveland, spune că sindromul inimii frânte nu este necunoscut: „Am văzut multe cazuri. Cineva care trece printr-o pierdere grea, precum moartea cuiva drag, sau printr-un stres oribil provocat de un eveniment, poate avea probleme cu inima, fiindcă o parte din muşchii inimii nu se mai contractă o vreme. Persoana începe să aibă simptome asemănătoare cu ale infarctului, dar nu este un blocaj coronarian”, a spus el pentru CBS News.
Citeşte mai multe pe eva.ro