Studiile făcute asupra sindromului picioarelor neliniștite (SPN) arată că aproximativ 10% dintre oameni ajung să sufere de acest sindrom, în cea mai mare parte afectate fiind femeile.
Deoarece majoritatea persoanelor care observă aceste două simptome și le ignoră, diagnosticul acestei boli este destul de dificil de făcut.
Dorința tot mai mare de a mișca picioarele
Acest simptom este unul dintre cele mai importante, și deși de cele mai multe ori este asociat cu depresia sau cu starea de anxietatea, ține cont de faptul că dacă mișcatul picioarelor este singura modalitate de a te liniști este posibil să te confrunți cu sindromul picioarelor neliniștite.
Acest simptom îți poate afecta și calitatea somnului fiind posibil chiar să te confrunți cu episoade de insomnie. În acest caz nu ezita să mergi la medic.
Stare de spirit schimbătoare
Tocmai din cauza dorinței de a mișca tot mai mult picioarele, este posibil ca starea ta de spirit să fie schimbătoare și mai tot timpul să ai parte de un disconfort greu de stăpânit. Acest efect poate să îți afecteze sănătatea mintală mai ales că episoadele de iritabilitate pot deveni tot mai greu de stăpânit.
În plus, simptomele menționat mai sus vin la pachet cu o oboseală accentuată dimineața, iar dacă e parcursul nopții nu reușești să dormi mai mult de 3-4 ore, nu ezita să apelezi la medicul specialist înainte de a fi prea târziu.
Efectele asupra vieții de cuplu
Acele mici furnicături de la nivelul picioarelor care parcă nu îți mai dau pace nici ziua nici noaptea și disconfortul creat pot fi din cauza unui deficit mare al vitaminei B12 în organismul tău.
În plus, dacă ai început să te plimbi noaptea prin casă doar ca să simț că îți obosești suficient picioarele pentru a dormi, ține cont de faptul că acest sindrom al picioarelor neliniștite se poate reflecta și asupra relației cu partenerul tău. Agitația nocturnă pentru că nu îți găsești starea sau poziția în care să te odihnești îl pot trezi și pe el.
Lipsa somnului poate conduce la pierderea puterii de concentrare, la o oboseală accentuată în ziua următoare, la stări de nervozitate ce se pot finaliza cu adevărate certuri în cuplu.
Ignorarea acestor simptome pot duce la boli de ordin neurologic, fizic dar și psihic.
Alege să faci mișcare controlat
După program dacă simți că nu ai stare alege să mergi pe jos până acasă sau să mergi o oră la sală la un antrenament cardio.
Nu uita nici de ședințele de masaj și de alimentația corespunzătoare și nu în ultimul rând în cazul în acre observi stări de nervozitate fără un motiv serioas aparent nu ezita să mergi la un consult de specialitate.
Află cum poți scăpa de depresia post-vacanță AICI