Ce este „taxa pe hărnicie”, care se aplică din 2025. Ministrul Finanţelor: „Nu este aşa mare”

Este vorba de o taxă suplimentară pe veniturile municipiilor rezultate din impozitul pe venit și a fost introdusă printr-un amendament la legea bugetului votat recent în Parlament.
Filip Stan
10 feb. 2025, 09:19
Ce este

O analiză realizată de termene.ro arată că anul 2025 a adus mai multe noutăți de ordin legislativ, de la creșterea impozitului pe dividende, reducerea pragului maxim până la care microîntreprinderile pot aplica impozit pe venit și până la instituirea taxei pe stâlp.

Florin Cîțu demolează bugetul pe 2025. ”Aș fi scos toate taxele introduse în ultimii trei ani”

Mai nou, a apărut și Taxa pe hărnicie sau solidaritate, care a stârnit revolta primarilor din orașele bogate ale României. Este vorba de o taxă suplimentară pe veniturile municipiilor rezultate din impozitul pe venit și a fost introdusă printr-un amendament la legea bugetului votat recent în Parlament.

Astfel, dacă veniturile unui municipiu din cota pe impozitul pe venit sunt peste media națională, pentru fiecare leu cu care se depășește media, o sumă de 15% trebuie virată în plus la bugetul de stat, conform amendamentului votat.

Succesiune 2025. Care sunt documentele necesare, taxele ce trebuie plătite și persoanele ce au dreptul la succesiune

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, afirmă că suma nici nu este așa de mare în cazul localităților unde impozitul pe venit este mai mare.

„Pentru a păstra această solidaritate și pentru a reduce impactul migrației populației din zonele mai puțin dezvoltate, am implementat această regulă de reținere a 10-15% dintr-o sumă relativ mică de la anumite localități care au media pe locuitor foarte mare în ceea ce privește impozitul pe venit. De ce a venit acest amendament așa târziu? Pentru că, în cursul dezbaterilor, județele care au constatat că pierd foarte mult din aplicarea regulii pe recensământ au solicitat o solidaritate din partea acelor localități unde creșterile sunt foarte mari”, a declarat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.

Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a afirmat, miercuri seară, după adoptarea bugetului de stat pentru anul 2025 că sunt îndeplinite astfel condiţiile pentru ”a susţine dezvoltarea ţării prin investiţii record, resursele pentru asigurarea plăţii salariilor şi pensiilor, restabilirea echilibrului în finanţele ţării”.

”Parlamentul a adoptat, în această seară, bugetul pentru 2025! Avem, acum, baza pentru a susţine dezvoltarea ţării prin investiţii record, resursele pentru asigurarea plăţii salariilor şi pensiilor, restabilirea echilibrului în finanţele ţării. De mâine, intrăm în următoarea etapă – cea a implementării”, a scris, pe Facebook, ministurl Finanţelor miercuri seară.

Tanczos Barna a afirmat că ”implementarea acestui buget va ţine sub control cheltuielile şi va genera veniturile de care avem nevoie pentru dezvoltare”.

”Anul 2025 este primul din cei 7 ani de consolidare fiscal-bugetară, perioadă pe care o avem la dispoziţie pentru a atinge ţinta de deficit bugetar convenită la nivel european.
România, a şasea ţară ca mărime în Uniunea Europeană, trebuie să continue ritmul de recuperare a decalajelor de dezvoltare faţă de statele din Vestul Europei şi să îşi consolideze statutul economic în regiune. Resursele alocate de Guvern îi vor proteja pe cei vulnerabili şi vor stimula mediul privat prin cei 150 miliarde de lei investiţi în economie”, a mai transmis minsitrul Finanţelor.

Legea bugetului de stat a fost adoptată cu 254 de voturi ”pentru” şi 192 de voturi ”împotrivă”. Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025 a fost adoptată, de asemenea, fiind înregistrate 255 de voturi ”pentru” şi tot 192 de voturi ”împotrivă”.

DailyBusiness
Ajutor de la stat pentru părinții nou-născuților în 2025. Ce sume de bani primești în primii ani de viață ai copilului
Spynews
Meteorologii au refăcut prognoza meteo! Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni
Bzi.ro
Ce a pățit Lidia Buble în Istanbul! Totul s-a transformat într-un fiasco
Fanatik.ro
Gigi Becali, reacție-surpriză după demisia lui Klaus Iohannis: ”Nu e nebună CCR să-l lase pe Călin Georgescu să mai candideze”. Exclusiv
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Anunț oficial de la Serviciul Român de Informaţii (SRI)
Playtech.ro
Secretul moldovencelor pentru cea mai bună salată de icre. Ce adaugă la final, ingredientul care îi schimbă radical gustul
DailyBusiness
Bani mai mulţi pentru românii cu maşini vechi. Cine primeşte 8.500 de euro de la stat
Adevarul
Inteligența Artificială a calculat când vor dispărea oamenii de pe Pământ. Una din soluții, susțin cercetătorii, ar fi părăsirea planetei
wowbiz.ro
Alina Sorescu, șocată de discuția dintre Alex Ciucu și mama lui: „O să ajungă ca Mădălina Manole”
Spynews
Soțul Ancăi Molnar cere ajutorul oamenilor, la 7 luni de la moartea make-up artistei! De ce are nevoie Claudiu, după pierderea suferită
Spynews
Fiica lui Adrian Minune a divorțat, la 6 luni de la nuntă! Adriana Simionescu confirmă despărțirea de tatăl fetiței
Evz.ro
Dani Oțil, o nouă afacere de succes. În ce a investit o sumă colosală
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
Primele imagini cu explozivul cuplu Tamaş – Alexa, din Asia Express, în infernul din Filipine, cu 31 de grade la ora 18:00 şi 75% umiditate. FOTO&VIDEO EXCLUSIV
kanald.ro
Ce pensie ar putea primi Klaus Iohannis după 42 de ani în învățământ și două mandate de președinte
Cancan.ro
Fiica lui Adrian Minune a confirmat divorțul! Adriana Simionescu și Nicu și-au spus ADIO după 6 luni de căsnicie
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Trădarea lui Traian Băsescu. Cui ar fi vândut puterea asupra României: De-aia e încă în libertate
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. El are 72 de ani, ea doar 24. Milionarul nu mai are nicio jenă și se afișează cu ea peste tot
stirilekanald.ro
Liderii AUR cer reluarea turului II al alegerilor anulate. Mutare-bombă după demisia lui Klaus Iohannis
substantial.ro
Veneția va menține taxa de intrare pentru turiștii de zi în 2025
MediaFlux
RĂSTURNARE privind DEMISIA lui IOHANNIS! Ce scrie de fapt în document
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adio, Klaus! Un gest tardiv care lasă extremiștii fără dușman, dar nu și fără muniție