Ce este Tulburarea de Stres Post-Traumatic şi cum putem scăpa de ea?

Stresul post-traumatic este o tulburare care se dezvoltă după ce experimentăm un eveniment pe care îl percepem ca fiind unul periculos, şocant sau înfricoşător, precum un accident grav de maşină, rănirea sau moartea unei persoane drage etc.
Roxana Gagiu
16 ian. 2017, 06:49
Ce este Tulburarea de Stres Post-Traumatic şi cum putem scăpa de ea?

Atunci când experimentăm un asemenea eveniment, trauma este resimțită atât la nivel psihologic, cât și fiziologic. Organismul nostru declanşează instantaneu un mecanism de „luptă sau fugi”, iar acesta este apoi retrăit la aceeași intensitate sau una asemănătoare, chiar și ani de zile după incident.

Datorită acestui mecanism de auto-protecţie, multe persoane reuşesc să îşi revină în mod natural după acel eveniment traumatizant. În cazul în care şocul este mult prea mare, iar persoanele în cauză resimt stresul şi sunt în continuare speriaţi chiar dacă pericolul a trecut, atunci suferă de stres post-traumatic. La ora actuală, singura metodă creată special pentru tratarea stresului post-traumatic este Tehnica Rewind, care se foloseşte de puterea minții pacientului pentru a rescrie datele evenimentului producător de stres și pentru a-l descărca de emoția negativă.

„Sistemul nervos cunoaşte două moduri automate sau reflexive de a răspunde la evenimentele stresante. În primul rând, prin mobilizare, atunci când inima începe să bată tare, tensiunea arterială creşte, muşchii se contractă, creşte rezistenţa şi viteza de reacţie. În acest caz, odată ce pericolul a trecut, sistemul nervos calmează corpul, scade frecvenţa cardiacă şi se revine la echilibru. În al doilea rând, există imobilizarea. Aceasta se produce atunci când persoana se confruntă cu o cantitate copleşitoare de stres şi, deşi reacţia iniţială de mobilizare trece, acesta rămâne „blocat”.

În această situație sistemul nervos se află în imposibilitatea de a reveni la starea sa normală de echilibru şi nu poate depăşi evenimentul traumatic. Repetarea mentală a acelui moment generează un stres continuu, care persistă chiar și după ce evenimentul traumatic s-a încheiat. În acest caz, putem vorbi despre stresul post-traumatic. Oamenii care au experimentat un eveniment traumatic vor avea reacţii care pot include şoc, furie, nervozitate, frică şi chiar vinovăţie, iar simptomele încep să se simtă în primele 3 luni. Asociația Română de Hipnoză a adus în România singura tehnică special creată pentru a trata stresul post-traumatic – Tehnica Rewind. Practic, prin această metodă putem obţine rezultate palpabile, într-un mod natural, printr-o şedinţă care nu durează mai mult de câteva minute”, declară Eugen Popa, preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză.

Cum ne dăm seama că suferim de stres post-traumatic? Patru simptome

Atunci când experimentăm stresul post-traumatic, există o serie de 4 simptome care ne indică acest lucru, după cum urmează:

Retrăirea. „Persoanele care trec prin stres post-traumatic vor retrăi în mod repetat calvarul prin care au trecut, prin intermediul gândurilor şi amintirilor care nu le mai dau pace. Acestea pot include flashback-uri, halucinaţii şi coşmaruri”, consideră hipnoterapeutul Eugen Popa.

Evitarea. „Atunci când trec prin această fază, persoanele în cauză au tendinţa de a evita oameni, locuri, gânduri sau situaţii care ar putea să le reamintească de evenimentul traumatic. Acest lucru poate conduce la sentimente de detaşare şi izolare faţă de familie şi prieteni, precum şi o pierdere a interesului pentru activităţi de care se bucurau înainte”, afirmă specialistul.

Excitare crescută. „Un alt simptom poate fi constituit din emoţii excesive, nevoie sporită de afecţiune, insomnie, iritabilitate, accese de furie, dificultăţi de concentrare. Persoanele pot suferi şi de afecţiuni fizice, cum ar fi creşterea tensiunii arteriale şi a ritmului cardiac, respiraţie rapidă, tensiune musculară sau greaţă”, crede Eugen Popa.

Cogniţie negativă. Persoana care trece prin stres post-traumatic experimentează sentimente de vinovăţie, depersonalizare şi amintiri chinuitoare ale evenimentului traumatic.

Metode pentru a trece cu bine peste stresul post-traumatic

Atunci când conştientizăm că nu am reuşit să depăşim psihic evenimentul traumatizant, hipnoterapeutul Eugen Popa ne recomandă să trecem la pasul următorul şi să confruntăm stresul post-traumatic prin câteva tehnici simple, iar dacă acestea nu funcţionează aşa cum am sperat, abia atunci putem recurge la Tehnica Rewind.

Mişcă-te! „Eliberarea de endorfine şi concentrarea pe corpul nostru ne va face să ne simţim mai bine, exercitiile fizice ajutând sistemul nervos să se relaxeze. În loc să ne concentrăm pe gândurile noastre, mai bine ne-am concentra pe corpul nostru”, consideră Eugen Popa.

Reglează-ţi sistemul nervos! „Meditaţia sau respiraţia conştientă este o modalitate rapidă de a ne calma. Pur şi simplu, trebuie să luăm o pauză şi ne concentrăm atenţia pe 60 de respiraţii de fiecare dată când simţim că ne sufocăm şi nu facem faţă unui moment”, declară specialistul.

Nu te izola! „Conexiunea cu oamenii care ne face să ne simţi bine şi în siguranţă, este una dintre cele eficiente modalităţi de a ne relaxa sistemul nervos. Suportul familiei şi al prietenilor este vital în recuperarea echilibrului”, continuă specialistul.

Fă câteva schimbări în viaţa ta! „Atunci când ne luptăm cu emoţii copleşitoare şi amintiri traumatice este foarte posibil să nu mai urmăm cursul firesc al vieţii noastre. Somnul, apetitul, energia vor fi afectate. Este un moment în care trebuie să mărim efortul pentru o viaţă sănătoasă: începem o dietă sănătoasă, ne apucăm de un sport nou, ne relaxăm înainte de somn”, declară hipnoterapeutul Eugen Popa, preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză.

 

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Se dau câte 800 lei. ANAF te va verifica. Depui declarație pe propria răspundere cum i-ai cheltuit
Playtech.ro
Ce conține carnea de mici vândută în supermarketurile din România înainte de 1 Mai. „Surpriza” din compoziție, semnalată de APC
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Pericol într-o zonă din România. Apa e periculoasă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Trei români și-au pierdut viața într-un accident rutier, în Ungaria! Aceștia urmau să ajungă la muncă, în Franța
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Elena Udrea, OUT din închisoare?! Avocatul ei a dat imediat vestea uriașă: E aritmetică!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
MediaFlux
Rusia, China și Iran își întind tentaculele în Africa. Planul lui Putin pentru o nouă ordine mondială, fără Occident
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre