PDL va decide luni, în cadrul Biroului Permanent Naţional, ce mesaj va transmite electoratului în privinţa referendumului din 29 iulie. După ce preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat că drumul său se desparte de cel al liderilor democrat-liberali care doresc să transmită semnalul neparticipării la urne, pedeliştii au decis să ia o decizie comună privind strategia de campanie.
Surse din cadrul conducerii PDL au precizat pentru ROMÂNIATV.NET că în partid s-a ajuns la concluzia că cea mai avantajoasă variantă pentru Traian Băsescu ar fi neparticiparea la urne, astfel încât pragul prezenţei la vot de 50% plus unu să nu fie atins. Cu toate acestea, spun sursele, un asemenea îndemn nu poate fi făcut public decât în urma unei decizii favorabile care ar putea veni din partea Curţii Constituţionale.
Concret, conducerea PDL aşteaptă pronunţarea CCR pe marginea celor două contestări pe care partidul le-a înaintat joi, fiind de aşteptat ca un răspuns din partea Curţii să fie pronunţat până săptămâna viitoare. Mai exact, judecătorii Curţii vor decide dacă sunt sau nu întemeiate contestaţiile privind adoptarea Ordonanţei care stabileşte un program prelungit pentru referendum, respectiv cea care vizează adoptarea Legii referendumului cu amendamentul că Executivul va putea stabili prin intermediul unei hotărâri de guvern intervalul de timp dedicat votului. O hotărâre favorabilă contestaţiilor ar da PDL motivul pentru a cere boicotarea referendumului.
Există însă şi lideri democrat-liberali care îşi exprimă oficial poziţia faţă de referendumul din 29 iulie. Vicepreşedintele Theodor Paleologu spune că nu va merge la urne şi că a luat această decizie în urma consultării cu alegătorii.
„Eu unul nu mă duc. Clar nu mă duc. Dacă reuşeşte cineva să mă convingă până la referendum, atunci bravo lui. Dar având în vedere ceea ce îmi spun oamenii pe stradă despre cum percep ei ce se întâmplă, cum aş putea să merg?”, a precizat Teodor Paleologu, pentru ROMÂNIATV.NET.
Alţi membrii ai conducerii PDL sunt însă mai rezervaţi. „Încă mai reflectez. Mă mai gândesc şi voi vedea”, a răspuns prim-vicepreşedintele PDL, Cristian Preda. O atitudine asemănătoare are şi vicepreşedintele Sever Voinescu. „Mă gândesc. Adevărul e că nu poţi să nu ţii cont de ceea ce spun oamenii. Şi mie mi-au spus oamenii: cum să particip la ceea ce face actuala guvernare, la o lovitură de stat? Mă voi gândi foarte serios şi voi lua o decizie”, e explicat vicele democrat-liberal pentru ROMÂNIATV.NET.
Cu toate acestea, în teritoriu au fost date semnale pentru participarea la vot. „Eu am spus că trebuie să meargem la urne şi să votăm împotriva demiterii preşedintelui Băsescu. În acest moment eu cred că trebuie să mergem la vot. Evident, voi ţine cont de decizia partidului, dar deocamdată cred că e bine să mergem la vot. E adevărat că după ce am fost prin comune, prin sate şi am ascultat ce spun oamenii pot să înţeleg şi punctul de vedere conform căruia referendumul ar trebui boicotat. Oamenii spun că nu vor să participe la un referendum care vine în urma unei proceduri viciate”, a precizat, pentru ROMÂNIATV.NET, vicepreşedintele PDL, Gabriel Berca.
Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat miercuri la Grupul de Dialog Social că există posibilitatea unei rupturi între el şi PDL în cazul în care partidul va opta pentru neprezentarea la vot. „Opţiunea mea este să-i chem pe români la vot şi cel puţin în momentul de faţă PDL riscă să intre în coliziune directă cu mine şi să ne despărţim, dacă vor opta pentru neparticipare. N-au decât să nu participe ei, eu îi voi chema pe români la vot”, a declarat Băsescu.