Ce facem cu animalele când plecăm în vacanţă FOTO

Toţi oamenii care au acasă un animăluţ de companie, fie el câine, pisică, peşte sau hamster, se confruntă cu o mare problemă atunci când vine momentul să plece în vacanţă: ce face cu prietenul necuvântător? Din fericire, în prezent există o mulţime de soluţii, pe placul tuturor.
Cristina Dinu
15 iun. 2013, 06:36
Ce facem cu animalele când plecăm în vacanţă FOTO

Multe persoane preferă să îşi ia animalele cu ele în vacanţă, mai ales dacă este vorba de câini. În ceea ce priveşte pisicile sau alte animăluţe de companie, este mai greu să călătoreşti cu ele. Totuşi, dacă optaţi pentru această soluţie, trebuie să ştiţi că există hoteluri şi pensiuni la noi în ţară care primesc şi animale, deşi majoritatea nu acceptă acest lucru. De obicei, pentru animale se percepe o taxă care începe de la 30 de lei pe zi, până la 20% din valoarea unui loc în camera dublă.

Dacă alegeţi să plecaţi cu maşina, trebuie să ştiţi că pisicile şi câinii au, deseori, rău de maşină, aşa că pot vomita sau pot fi foarte agitate. Este recomandat ca, înainte de vacanţă, să se facă câteva drumuri scurte cu maşina, pentru ca animalul să se obişnuiască. Dacă vreţi ca animalul să stea în siguranţă, puteţi să îi cumpăraţi o centură specială pentru maşină, care se găseşte în magazinele de specialitate.

Dacă doriţi să plecaţi cu animalul în străinătate, aveţi de îndeplinit mai multe condiţii. Animalul trebuie să aibă un paşaport, semnat şi ştampilat de veterinar şi de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară, şi trebuie să poarte un cip de identificare, sub piele. Atunci când se implantează cipul, animalul primeşte şi un carnet de sănătate internaţional.

Înainte să plecaţi, trebuie să întrebaţi companiile aeriene – dacă este cazul – ce condiţii trebuie respectate. De exemplu, TAROM acceptă în cabina de pasageri numai câini şi pisici, însă sub o anumite greutate – 8 kilograme, cu tot cu cuşcă. Animalele mai mari sunt transportate în cala avionului, tot în cuşca standard IATA, ce se poate procura fie din Aeroportul Otopeni, fie din magazinele pentru animale.

Din păcate, nu puteţi călători prea uşor cu animalele în anumite ţări, precum Marea Britanie sau SUA, întrucât pe aceste destinaţii nu se acceptă la transport animale de companie, nici în cabină, nici în cală, ci doar în regim cargo. Mai mult, animalele vor petrece 6 luni în carantină la intrarea în aceste ţări.

Aşa că s-ar putea să preferaţi o altă variantă: să lăsaţi animalul la un hotel dedicat special necuvântătoarelor. În ţară există deja numeroase hoteluri de acest gen, pentru mai multe buzunare.

În Bucureşti, de exemplu, există mai multe hoteluri pentru animalele de companie ce oferă, în afară de cazare, mâncarea şi plimbarea animăluţului, dar şi alte facilităţi.

În general, camerele sunt mobilate, termoizolate, au geamuri termopan, încălzire şi aer condiţionat. Pentru cei care nu îşi pot permite să scoată mai mulţi bani din buzunare, există padocuri cu cuşti termoizolate şi încălzite.

Mai multe, animalele sunt supravegheate non-stop, au asistenţă medicală şi paznici şi pot fi văzute de proprietarii lor prin intermediul camerelor web montate în hotel.

Preţurile pornesc de la 30-40 de lei pe noapte, pentru camerele cele mai ieftine, şi pot ajunge până la 120 de lei, pentru camerele cu regim VIP.

Opţional, cât timp lăsaţi animalul la hotelul special, puteţi cere şi un program personalizat de educaţie şi dresaj şi servicii de cosmetică.

Pentru pisici, preţurile sunt cuprinse între 30-95 de lei pe noapte.

O altă soluţie ar fi să angajaţi o bonă pentru animalul de companie. Bona poate duce animalul la ea acasă sau poate locui în casa dumneavoastră cât timp sunteţi plecaţi.

Cea mai simplă soluţie este, însă, să lăsaţi animalul cu un prieten sau cu familia. Nu vă costă nimic, iar animăluţul se va bucura că stă în compania unor persoane cunoscute. Trebuie să vă asiguraţi, însă, că persoanele cunosc tot ce trebuie despre îngrijirea animalului: ce să îi dea şi ce să nu îi dea de mâncare, cum să se comporte cu el şi, dacă este cazul, de câte ori să fie scos afară pe zi.

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
De ce ți se pare că arăți mai bine când te uiți în oglindă decât într-o fotografie făcută telefonul mobil. Motivul te va surprinde cu adevărat
Capital.ro
Obligatoriu pentru cei care fac ITP. Legea se aplică în toată România
Playtech.ro
ȘOC! Vedeta din România care DIVORȚEAZĂ pentru a 7-a oară!
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
3 zile cu descărcări electrice anunțate de Accuweather. Urmează temperaturi de 17-18 grade în timpul nopții
Spynews
3 zodii pentru care fericirea bate la ușă mai târziu. O să ajungă cu persoana iubită la altar după 35 de ani
Evz.ro
Nebunie la Olimpiadă. Gestul extrem al unui hocheist australian
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Divorț-șoc! Adriana Bahmuțeanu s-a despărțit de George Restivan după 1 an și 3 luni de căsnicie 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
În România, la fel de cald ca în Filipine? Reacția unei filipineze la valul de caniculă din țara noastră: „Sufăr aici în România…”
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Ordinul intră în vigoare de astăzi, 19 iulie, ora 11
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Direcția Generală Antifraudă Fiscala descoperă peste 19.000 de inspecții tehnice nedeclarate la o singură firmă
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'