Raspunsul obraznic al copiilor apasa „butoane” sensibile ale parintilor. Unii il pot considera o jignire, altii se simt raniti de-a dreptul. Cand copilul spune furios „TE URASC!”, in realitate el nu te uraste, insa, in mania lui, atat a putut sa zica. Ce e de facut in astfel de cazuri? Specialistii spun ca, atat timp cat copilul nu are un comportament distructiv, nu ii ameninta pe ceilalti, ii poti ignora cu nonsalanta comportamentul.
Este foarte usor sa raspunzi la un raspuns obrazic care iti produce emotii puternice: tipi, devii sarcastic, te victimizezi, il lovesti. Apoi incerci sa cauti vinovati: fie consideri ca tu, ca parinte, ai gresit pe undeva, fie crezi ca acest comportament a fost „imprumutat” de la colegi, prieteni, rude etc. Specialistii avertizeaza ca genul acesta de raspuns nu este deloc productiv si recomanda cateva tactici pe care sa le aplici atunci cand copilul iti raspunde obraznic.
Cand sa ignori si cand sa nu ignori raspunzul obraznic
Poti ignora un raspuns obraznic in momentul in care atunci cand ii spui ceva copilului – desi raspunde obraznic – iti respecta instructiunile. Cuvintele lui, chiar daca agresive, pot fi ignorate pentru ca il ajuta sa se elibereze de furie. Atat timp cat copilul nu are un comportament distructiv, nu-i ameninta pe ceilalti si urmeaza instructiunile primite de la tine, ii poti ignora raspunsul obraznic.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.