Prin acest contract, fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria vor fi dotate cu sisteme de rachete antiaeriene, de rachete antinavă și sisteme de tunuri și/sau rachete pentru apărare contra rachetelor antinavă, dar și cu senzori cu performanțe superioare (radare, electronooptici și sonar tractat).
„Acestea vor fi integrate într-un sistem de conducere a luptei computerizat, modern, care va permite îndeplinirea întregii game de misiuni specifice fregatelor”, potrivit MApN.
Potrivit datelor remise Profit.ro, ofertanții selectați pentru a doua etapă a procedurii de atribuire sunt consorțiul turco-român format din STM Teknolojileri Muhendislik, Haveslan Hava Teknolojileri Sanay, ASELSAN Electronic Sanayi și Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații precum și Lockheed Martin Canada Inc (Canada), Finmeccanica SPA (Italia) și DCNS Rcs (Franța).
Ceilalți ofertanți înscriși la primul termen al licitației, care a fost 3 mai, sunt Terma A/S (Danemarca), Thales Nederland BV (Olanda), BAE Systems Surface Ships Limited (Marea Britanie), SAAB AB Electronic Defence Systems (Suedia) și Israel Aerospace Industries.
„Operatorii economici selectați au fost invitați să participe cu oferte la etapa a doua a procedurii de atribuire, iar termenul limită de depunere a ofertelor a fost 18.07.2016. Procedura de atribuire a contractului de furnizare a produsului «Fregată multifuncțională, modernizare etapa a II-a»se află acum în etapa a II-a. Evaluarea ofertelor depuse de candidații selectați”, a transmis pentru Profit.ro Departamentul pentru Armamente din Ministerul Apărării.
Statul a mai încercat să atribuie contractul de modernizare a fregatelor în vara anului 2009, când Ministerul Apărării Naționale (MapN), prin Unitatea Militară 02550, a publicat pe SEAP un anunț de intenție, valoarea contractului fiind estimată la 1,37 miliarde de lei, fără TVA.