Marian Drăgulescu, multiplu medaliat cu aur la Campionatele Mondiale și Europene, a avut o evoluție reușită la sol, arbitrii acordându-i 14,666 puncte, a doua notă a calificărilor. La sărituri, gimnastul român a obținut calificarea în finală cu prima notă, media sa fiind de 14,666 puncte. Drăgulescu, medaliat cu argint la sol și sărituri la ediția de anul trecut a Campionatelor Europene, va fi singurul reprezentant al lotului masculin în finalele pe aparate, ceilalți cinci sportivi, Cristian Bățagă, Vlad Cotuna, Adelin Kotrong, Andrei Ursache și Laurențiu Nistor, nereușind să obțină calificarea. În finala masculină la individual compus România nu va avea reprezentant deoarece niciunul dintre cei șase gimnaști nu a concurat la toate cele șase aparate.
Marian Drăgulescu a declarat, miercuri seara, că ar fi fericit dacă ar termina și în finale pe locul 1 la sărituri și 2 la sol, așa cum s-a întâmplat în calificările concursului masculin din cadrul Campionatelor Europene de gimnastică artistică de la Cluj-Napoca.
„Am prima notă din calificări la sărituri și a doua la sol. Întotdeauna se poate mai bine sau mai puțin bine. Dacă aș încheia și în finale pe locul 1 la sărituri și 2 la sol aș fi mai mult decât fericit. E greu însă, într-o competiție toți își doresc să câștige. Cea mai mică greșeală, cel mai mic pas te scoate, dar mă bucur că mi-a ieșit azi. Doamne-ajută să prind o zi bună și în finale și să cânte imnul României”, a spus el..
„Mă simt foarte bine la Cluj, sala e superbă, iar spectatorii m-au încurajat foarte mult, totul a fost foarte bine. Mă bucur că am reușit să-mi stăpânesc emoțiile și să fac exercițiile așa cum mi-am dorit. A fost prima evoluție a mea în fața românilor într-o competiție majoră și m-am simțit foarte bine, a fost frumos. Am avut emoții, normal, pentru că am avut în tribună și familia, cunoscuții”, a adăugat Drăgulescu.
Multiplu campion mondial și european, Drăgulescu susține că celorlalți cinci colegi, care nu au obținut calificarea în finalele pe aparate, le lipsește experiența: „Au fost aproape de calificare și colegii mei. Într-adevăr, este mult de muncă, trebuie să își mărească și ei notele de plecare și să prindă experiență. Eu cred că marea problemă a lor de azi e că nu au reușit să își gestioneze emoțiile și energia. Pentru că de muncit, au muncit. Iar la o competiție de acest gen toți gimnaștii vin bine pregătiți, iar în concurs e o bătălie a nervilor, mai ales că e vorba de o zecime, două-trei, în care pot fi și zece sportivi”.
În ceea ce îl privește pe Laurențiu Nistor, care a căzut la exercițiul la bară fixă, Drăgulescu a afirmat că acesta nu a suferit o accidentare serioasă. „Am înțeles că e bine, slavă Domnului. S-a speriat puțin. Eu am văzut la televizor accidentarea, bine că nu a fost grav, adică să fi picat în cap sau ceva de genul ăsta. Doar l-a întins un pic, i s-a blocat puțin respirația și de asta a intrat pe moment în panică. Dar este bine, ne-am și văzut la hotel și mi-a zis că a fost la spital, iar acum totul este OK. Și Vlad Cotuna s-a lovit puțin la piept în timpul exercițiului la bară, dar nici el nu are nimic, e doar un pic zgâriat”, a precizat sportivul.
Campionatele Europene de gimnastică artistică se desfășoară în perioada 19-23 aprilie la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, la 60 de ani de la precedenta ediție găzduită de România, la startul competiției aliniindu-se 274 de sportivi (168 la masculin și 106 la feminin) din 37 de țări.
România este reprezentată la Europene de 10 sportivi. Lotul feminin este format din Olivia Cîmpian, Ioana Crișan, Larisa Iordache și Cătălina Ponor, iar cel masculin din Marian Drăgulescu, Cristian Bățagă, Vlad Cotuna, Adelin Kotrong, Laurențiu Nistor și Andrei Ursache.
În continuare, programul Campionatelor Europene de la Cluj-Napoca este următorul: joi — calificări feminin (10,00-20,30), vineri — finală individual compus masculin (13,00—15,45), finală individual compus feminin (17,30-19,30), sâmbătă — finale masculin la sol, cal cu mânere, inele și finale feminin la sărituri și paralele (13,30-16,40), duminică — finale masculin la sărituri, paralele, bară și finale feminin la bârnă și sol (13,30-16,40).
La ediția de anul trecut, de la Berna, România a cucerit două medalii de argint la masculin, ambele prin Marian Drăgulescu (sol și sărituri), și două de bronz la feminin, ambele prin Cătălina Ponor (sol și bârnă).