Tot mai multă lume a început să se întoarcă spre credință. Acest lucru presupune și înfrânarea de la mâncărurile de origine animală. Totuși, postul înseamnă înainte de toate debarasarea de tot ceea ce îngreunează sufletul și trupul în drumul fiecăruia către credință.
Greșeli alimentare în timpul postului – consumul în exces a alimentelor permise și îngrășarea
Postul, dacă nu este tratament pentru vindecarea de boli grave dat de un medic specialist, ci este dorința de apropiere de cele sfinte, atunci presupune în primul rând, înfrânarea de la: gândurile negative, faptele de zgârcenie, supărare pe cei de lângă noi, îndreptățirea de sine și judecarea celor din jur. Apoi, cei care sunt bolnavi sau se știu cu probleme de sănătate, mai ales atunci când le lipsește ceva din alimentație, ar trebui să postească mai lejer.
Citeşte şi SFATURI de la nutriţionişti pentru a ţine un POST SĂNĂTOS şi CORECT
Când vine vorba, însă, doar de aspectul alimentar, oamenii ar trebui să știe care sunt principalele greșeli alimentare în timpul postului. Postul alimentar ar trebui să ajute la dorința și putința de rugăciune, la apropierea de Dumnezeu, deci postul nu ar trebui privit ca un regim sau o dietă. Este o perioadă dificilă, deoarece organismul este supus la o încercare mare, lipsa alimentelor de origine animală.
Greșeli alimentare în timpul postului – consumul de produse de post, pline de aditivi și alte ingrediente nesănătoase
Cu toate acestea, postul nu trebuie să înspăimânte pe nimeni, vegetarienii trăiesc fără probleme o viață. Dar, dacă în post tindem să înlocuim alimentele sățioase cu alimente pline de aditivi și conservanți, care fac mai mult rău decât bine, este o mare greșeală. Postul poate fi considerat atât dezintoxicare trupească, cât și sufletească, așadar, alimentele nesănătoase, inclusiv obiceiurile toxice (fumat, băut) nu își au locul în această perioadă.
Prima mare greșeală în post este tendința de a mânca foarte mult din alimentele permise (riscul de îngrășare), în lipsa acelora care dădeau senzația de sațietate. În primul rând, despre aceasta este postul, să nu fim niciodată sătui. Se spune că aceluia care nu îi este foame în timpul postului, nu postește. În al doilea rând, se înlocuiesc produsele animale cu cele vegetale și sățioase, precum fasolea, lintea, ciupercile, mazărea, cereale integrale, nuci, sâmburi.
Citeşte şi Reţete de post: 30 de preparate populare
Greșeli alimentare în timpul postului – introducerea înlocuitorilor de alimente animală, precum margarina în loc de unt
Există tentația de a mânca mai multe dulciuri de post și mulți sâmburi, nuci și alune. De multe ori uităm că acestea, consumate în exces, îngrașă. Nu numai că îngrașă, dar nu fac bine organismului. Apoi, mai există și tendința de a mânca mai multă pâine, paste făinoase și altele asemenea, dar și acestea fac rău atunci când se exagerează.
O altă greșeală, poate cea mai mare, este aceea că au apărut o multitudine de produse de post, pline cu aditivi, conservanți și alte E-uri ucigătoare, precum pateu de post, salam și brânză de post, etc. Așadar, sfatul nostru este să preparați mâncarea de post, pe cât posibil, în casă. Condimentele amestecate și folosite cu încredere în mâncărurile de post pot face minuni, iar mâncare devine mult mai gustoasă.
Greșeli alimentare în timpul postului – postul ca dietă pentru slăbit
Pe cât posibil, încercați să evitați folosirea margarinei ca înlocuitor pentru unt. Grăsimile vegetale saturate sunt nesănătoase, consumate în exces pe o perioadă mai lungă pot dăuna destul de grav. Astfel, în loc să ne bucurăm de varietatea de fructe, legume și verdețuri din perioada postului și să ajutăm organismul să prospere, ne îmbolnăvim mai rău.
Citeşte şi POSTUL PAŞTELUI: Rugăciunea pe care TREBUIE sa o rosteşti zilnic pentru spor şi sănătate
Postul nu se ține pentru slăbit. Aceasta este o mare greșeală, pentru că în post se elimină anumite alimente, care urmează să se reintroducă după o anumită perioadă. Curele de slăbire trebuie să fie de la bun început echilibrate în alimentație, altfel, când se reintroduc alimentele interzise, va apărea efectul de îngrășare în plus.
Postul se ține din credință, din dorința de curățare interioară, ca o perioadă de introspecție și ca o dorință de a ne pune în slujba celorlalți, lucru pe care atât de greu îl facem. Astfel, postul este despre a fi mai bun, mai milostiv, mai atent cu ceilalți, despre a da o mână de ajutor celui în nevoie, despre a spune o vorbă dulce celui trist, despre a mângâia pe cineva la necaz și despre a ne ruga în taină pentru toată lumea.
Află cu ce înlocuim carnea în timpul postului AICI