Bărbaţii sunt „seduşi” de etichetele roşii ale produselor comercializate în magazine şi le cumpără aproape fără discernământ, în timp ce femeile văd dincolo de strategiile de marketing, potrivit unui studiu realizat de specialişti de la Universitatea Oxford, potrivit Mediafax.
În cadrul studiului britanic publicat în Journal of Retailing au fost realizate trei experimente la care au participat aproximativ 400 de persoane, cărora le-au fost prezentate pe de o parte produse etichetate cu roşu, iar pe de alta – reclame la produse aflate la promoţie.
Potrivit cercetătorilor, femeile sunt mai buni cumpărători decât bărbaţii şi petrec mai mult timp la cumpărături, în timp ce bărbaţii sunt mai atraşi de produsele marcate cu etichete scrise cu roşu, care, de regulă, semnalează preţuri reduse. Totodată, bărbaţii sunt mai fericiţi la finalul unei sesiuni de cumpărături, deoarece consideră că au economist bani.
Astfel, bărbaţii au considerat că vor economisi mai mulţi bani dacă vor cumpăra numai produse marcate cu eticheta roşie, spunând că economiile în acest caz pot fi şi de 85%. Pentru femei, însă, diferenţele de culoare la etichete nu au avut nicio importanţă, ele cercetându-le cu atenţie. Astfel, când specialiştii le-au spus bărbaţilor că decizia lor este importantă, aceştia au privit cu atenţie etichetele şi au observat că este vorba doar de diferenţe de culoare de scriere, nu şi de preţ.
Totodată, realizatorii studiului au constatat că bărbaţii se simt mai optimişti atunci când trebuie să cumpere produse cu etichetă roşie.
Roşul îi atrage pe bărbaţi nu doar atunci când este vorba despre cumpărături. Studii anterioare au demonstrat că aceştia sunt mai atraşi de femeile care poartă roşu – de exemplu, chelneriţele îmbrăcate în roşu primesc bacşişuri mai mari decât cele care nu au îmbrăcat haine de această culoare.
Specialiştii au pus fenomenul pe seama „complexului înroşirii” (îmbujorarea – n.r.), care, la femei, este semn de fertilitate crescută.
„Bărbaţii par să răspundă la cel mai mic semn de roşu. Atunci când văd roşu, în adevăratul sens al cuvântului, adoptă brusc o atitudine pozitivă”, consideră Nancy Puccinelli, coordonatoarea cercetării.