Ce impact ar putea avea relaxarea măsurilor antiCOVID în București. Specialiştii din sectorul medical trag însă un semnal de alarmă şi spun că relaxarea restricțiilor riscă să ducă la o creștere a numărului de infectări. De altfel, riscul de infectare e accentuat de faptul că tulpina britanică a ajuns în România şi chiar în Bucureşti.
Specialiștii mai spun că rata invocată e înșelătoare, căci se bazează pe numărul de teste pozitive, or în România se testează extrem de puțin.
„Numărul de pacienți reali e mai mare decât numărul de teste efectuate. Dacă vom scădea numărul de teste, e evident că fiecare oraș și fiecare localitate va putea intra și în scenariul verde, pentru că depinde de cât testăm.
Dacă luăm în calcul că măsurile vor fi relaxate, oamenii trebuie să înțeleagă că asta nu se echivalează cu dispariția virusului sau cu o scădere a riscului să ne îmbolnăvim. Cred că măsurile de relaxare trebuie să fie privite în continuare cu responsabilitate și cu respectarea regulilor sanitare”, a declarat Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca din Capitală.
Acesta face totodată şi un apel la autorităţile locale şi le transmite că noile tulpine de coronavirus, mai ales la cea descoperită la finele anului trecut în Marea Britanie, care e extrem de contagioasă.
„Mai avem în discuție de luat și această nouă tuplină, prezentă și pe teritoriul României, de care autoritățile au uitat. E o tuplină extrem de contagioasă, va putea să determine, în următoarele câteva săptămâni, o creștere a numărului de cazuri mai mult decat ne-am aștepta și mai mult decât am putea gestiona în sistemul sanitar”, spune el.
Şi medicul Beatrice Mahler a venit cu o avertizare asemănătoare.
„Atunci când vorbim de relaxare vorbim despre o etapă care trebuie privită cu extrem de multă prudență, mai ales când o tulpină despre care știm că e transmite extrem de rapid circulă și în București, dar și în România. Nu trebuie să privim relaxarea ca pe o măsură pe care să o luăm în funcție de cifra sau strict de cifra raportată, pentru că în acest moment numărul de teste care se fac este destul de scăzut.
Am mai multe semnale de la foști pacienți sau cunoscuți care sunt la domiciliu cu simptomatologie și care nu se prezintă la spital și nici nu apelează serviciul 112 pentru a fi testați. Prin urmare poate fi și o falsă scădere a numărului de cazuri, iar în astfel de situații prudența este cea mai bună metodă și cea mai bună soluție”, a explicat Mahler, pentru B1 TV.