Ce înseamnă boala ficatului gras și cât de periculoasă este. Cele mai bune remedii naturiste pentru sănătatea organismului tău

Dacă ai fost de curând la doctor și ai primit diagnosticul de ficat gras, cel mai probabil deja ar trebui să te gândești serios la schimbarea regimului alimentar. Iată cam tot ce trebuie să știi despre această afecțiune și despre cum o poți ține în frâu.
Filip Stan
01 iul. 2024, 17:19
Ce înseamnă boala ficatului gras și cât de periculoasă este. Cele mai bune remedii naturiste pentru sănătatea organismului tău
Ce înseamnă boala ficatului gras și cât de periculoasă este. Cele mai bune remedii naturiste pentru sănătatea organismului tău

Boala ficatului gras non-alcoolic reprezintă una dintre cele mai prevalente cauze ale afecțiunilor hepatice, caracterizată prin acumularea excesivă de grăsime în celulele hepatice. Această afecțiune, cunoscută și sub numele de steatoză hepatică, afectează între 6% și 35% din populația globală.

Citește și: Salata ‘Doamna la Dietă’. Masa perfectă pentru seară, care te scapă de kilogramele în plus

Ficatul gras non-alcoolic provoacă leziuni la nivelul ficatului și împiedică funcționarea optimă a acestuia. Cu toate acestea, conform healthline.com, modificările stilului de viață pot preveni agravarea acestei afecțiuni.

Pentru persoanele supraponderale sau obeze, care sunt afectate de boala ficatului gras, primul pas esențial este pierderea graduală în greutate. Acest lucru se poate realiza prin adoptarea unei diete echilibrate, exerciții fizice regulate și o alimentație sănătoasă.

Ce include dieta pentru boala ficatului gras

  • fructe și legume
  • plante bogate în fibre, precum leguminoasele și cerealele integrale
  • reducerea semnificativă a consumului de anumite alimente și băuturi, inclusiv cele bogate în zahăr adăugat, sare, carbohidrați rafinați și grăsimi saturate
  • limitarea/excluderea alcoolului și a fumatului

Un consum regulat de cafea este corelat cu un risc redus de apariție a bolii ficatului gras non-alcoolic și cu un risc diminuat de dezvoltare a fibrozei hepatice la cei deja afectați de această afecțiune. Cafeaua are capacitatea de a reduce numărul de enzime hepatice anormale la persoanele predispuse la boli hepatice.

În plus, atât fasolea, cât și soia, au demonstrat potențial în reducerea riscului de dezvoltare a bolii ficatului gras. Leguminoasele, precum lintea, năutul, soia și mazărea, nu sunt doar bogate din punct de vedere nutrițional, dar conțin și amidon rezistent care contribuie la îmbunătățirea sănătății intestinale.

Consumul regulat de leguminoase poate ajuta la scăderea nivelului glicemiei și al trigliceridelor la persoanele obeze. Cercetătorii susțin că dietele bogate în leguminoase pot reduce semnificativ riscul de apariție a bolii ficatului gras.

Soia este deosebit de benefică datorită conținutului său ridicat de proteină β-conglicinină, care este cunoscută pentru capacitatea sa de a reduce nivelul trigliceridelor și de a proteja împotriva acumulării de grăsime viscerală. De asemenea, tofu, un produs din soia, este un aliment cu conținut scăzut de grăsimi și o bună sursă de proteine.

Peștii grași, cum ar fi somonul, sardinele, tonul și păstrăvul, sunt bogați în acizi grași Omega-3. Acești acizi grași au capacitatea de a reduce grăsimea hepatică, de a crește nivelul colesterolului HDL (colesterolul bun) și de a reduce nivelul trigliceridelor, contribuind astfel la sănătatea ficatului.

Alimente care trebuie evitate când te confrunți cu boala ficatului gras

  • Alcoolul: alcoolul poate fi o cauză majoră a bolii hepatice grase, precum și a altor boli hepatice.
  • Zahăr adăugat: evitați alimentele cu zahăr, cum ar fi bomboanele, prăjiturile, sucurile și sucuri de fructe. Nivelul ridicat de zahăr din sânge crește cantitatea de grăsime acumulată în ficat.
  • Alimente prăjite: acestea sunt bogate în grăsimi și calorii.
  • Sare adăugată: consumul de prea multă sare poate crește riscul de boală a ficatului gras. Se recomandă limitarea aportului de sodiu la mai puțin de 2.300 de miligrame pe zi. Persoanele care au hipertensiune arterială ar trebui să limiteze aportul de sare la cel mult 1.500 mg pe zi
  • Pâine albă, orez și paste: făina albă este, de obicei, foarte procesată, iar alimentele preparate din aceasta pot crește glicemia mai mult decât cerealele integrale, din cauza lipsei de fibre.
  • Carne roșie: Carnea de vită și porc sunt bogate în grăsimi saturate. Carnea foarte procesată, în general, ar trebui să fie, de asemenea, limitată, deoarece este bogată  în ​​sodiu.

Citește și: Cum să ai răcoare în casă cu un produs ieftin de la farmacie. Adio geamuri deschise și consum de energie electrică!

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Lidl aduce în magazine, de luni, 24 februarie 2025, produsele care multora le aduc aminte de gustul copilăriei. Se vor da repede
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
Playtech.ro
Înşelăciunea Kaufland face ravagii printre clienţi. Mesajul care ar trebui să îi pună pe gânduri pe cumpărători, ce date se cer
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Taloanele de pensii trec prin schimbări radicale. Câți români vor avea acces
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Orașele din România în care ninge în martie și în aprilie, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
CDU/CSU pe primul loc în exit-pollurile alegerilor anticipate din Germania
MediaFlux
Zelenski a CEDAT! Anunțul a uimit întreaga lume
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!