Conform DEX-ului, „bogdaproste” este un cuvant de multumire adresat celui care da de pomana. Forma folosita mai des este de „bodaproste”. Acest cuvant are origini bulgaresti. Bogu da prosti inseamna „Dumnezeu sa-i ierte (pe mortii tăi)” (conform Wikipedia).
Dar ce e si mai interesant e felul cum Google Translate iti sugereaza la bog da prosti o origine slovena, unde traduce, „Dumnezeu la liber”. De asemenea, sugereaza si origini croate, unde ar insemna „Dumnezeu atat de simplu”.
Aproape toate religiile lumii cred in nemurirea sufletului si cred ca moartea este o „trecere lina”, o eliberare, o usurare in lumea de dincolo. Viata de dincolo este o continuare a vietii pamantesti. De aceea, o parte importanta din riturile funerare au ca subiect pregatirea si consumarea unor alimente, atat pentru „calatoria” celui dus, cat si pentru ospatarea celor ramasi pe pamant.
Ofrandele funerare pot fi alimentare, dar si nealimentare: „haine, lumina, servicii, muzica, joc”, oferite, prin substitutie, sufletului mortului, conform crestinortodox.
Pomenile sunt ofrande de tip sacrificial, prezente in riturile legate de „marea trecere” ale multor religii, pe o larga arie geografica, in Europa si Asia, vechimea lor ajungand pe firul istoriei pana la era neoliticului. Pomana scria M. Mauss, „este, pe de o parte, fructul unei notiuni a darului si a bogatiei, iar pe de alta parte, al unei notiuni de sacrificiu al celuilalt”.
Exemple de ofrande funerare alimentare sunt nenumarate: in India vedica exista un ritual funerar numit tyaga in timpul caruia se imparteau daruri, turte sau orez fiert. In Grecia antica se imparteau turtite din miere.
Citeşte şi De ce credem în Dumnezeu? Ştiinţa ne explică