Printre cele mai utilizate expresii se numără și „brânză bună în burduf de câine”. Mulți o folosesc, însă nu știu care este, de fapt explicația și originea ei.
Citește și: Ce semnificație are expresia „a umbla cu cioara vopsită”. De unde vine, de fapt, această sintagmă
Limba română are multe reguli stricte de care trebuie să țină cont toți vorbitorii. Înfară de acestea, româna este plină de expresii și zicale, care mai de care mai amuzante și interesante, dar și insuficient înțelese.
Printre cele mai ciudate se numără și „brânză bună în burduf de câine”, pe care o folosesc foarte mulți, pentru că sună bine în unele contexte. Puțini știu, însă, ce înseamnă cu adevărat și de unde provine această expresie. Majoritatea proverbelor și zicalelor apar în comunitate și, ulterior, sunt transmise prin viu grai. Cei din popor le pun bazele și le găsesc și un sens, după care devin celebre pentru că sunt plăcute auzului și par potrivite în anumite contexte.
La fel s-a întâmplat și în cazul zicalei de față, care are o semnificație foarte puternică. „Brânza de burduf” este un preparat culinar, pe bază de lapte de oaie, foarte sărat și tare. Aceasta este lăsată la fermentat, după care se pune într-un înveliș natural de orgine animală denumit „burduf”. Acesta este făcut din piele sau stomac de oaie și ajută la prepararea unui tip de brânză foarte plăcut de români. În popor, expresia care stă la baza acestui preparat semnifică ceva măgulitor, ca un om plin de calități, dar care nu știe să își pună în valoare trăsăturile.
Românii sunt foarte creativi și pot face jocuri de cuvinte din orice termen simplu. Iată câteva exemple:
Citește și: De unde vine expresia „floare la ureche”. În ce context se foloseşte