Ce înseamnă kurzarbeit şi cum se vor împărţi costurile salariale între angajator şi stat

Kurzarbeit înseamnă muncă de scurtă scurată şi reprezintă o soluţie aplicată în Germania. Este vorba despre un parteneriat între angajatori şi stat, în aşa fel încât să fie evitate concedierile în cazul reducerii activităţii în situaţii de criză, precum este cea generată de pandemia de coronavirus. Această formă de ajutor este pregătită de Guvern pentru viitorul apropiat, după cum a anunţat Ministerul Muncii într-un comunicat de presă.
Romania TV
26 iun. 2020, 17:40
Ce înseamnă kurzarbeit şi cum se vor împărţi costurile salariale între angajator şi stat

Măsura va fi aplicată în situaţiile în care angajatorii îşi reduc temporar activitatea. Acest lucru implică o reducere a programului de lucru şi, implicit, o reducere a salariilor pe termen limitat. Astfel, costurile salariale se vor împărţi între angajator şi stat, însă numai temporar, notează Avocatnet.

Prin mecanismul gândit de Ministerul Muncii, angajatorul va suporta cel puțin 50% din salariile întregi ale lucrătorilor, în timp ce statul va suporta 75% din diferența dintre salariile întregi și salariile reduse.

„Acest mecanism, prezentat într-o primă formă de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, presupune că plata salariului brut se va împărți între angajator, care va acoperi cel puțin 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă cu normă întreagă, și stat, care va acoperi 75% din diferența dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă și salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului”, se arată într-un comunicat al Ministerul Muncii.

Cum va funcţiona Kurzarbeit 

În cazul unui salariat plătit cu 3.000 de lei brut, angajatorul va suporta minimum 1.500 de lei, în timp ce statul va suporta 1.125 de lei, aşa cum prevede mecanismul pregătit de Guvern. Fiind vorba doar de o primă variantă propusă pentru măsură, este posibil ca această să sufere modificări majore până se ajunge la oficializarea ei prin lege sau ordonanță, notează Avocatnet.

Autorităţile spun că vor fi păstrate mai multe locuri de muncă prin implementarea kurzarbeit în România, după modelul creat de germani și aplicat cu succes în timpul crizei financiare din perioada 2008-2009. Astfel, ar fi evitate concedierile, iar salariaţii care lucrează cu program redus ar păstra un nivel decent al veniturilor.

„Printr-o astfel de măsură, Guvernul urmărește păstrarea locurilor de muncă, menținerea angajaților fideli obiectivelor companiilor și a unor persoane în a căror pregătire companiile au investit anterior crizei, crearea unui cadru adaptat care să permită flexibilizarea timpului de lucru prin asigurarea unor venituri sustenabile pentru angajați, modernizarea cadrului legal în sensul în care acesta să se adapteze nevoilor angajaților și ale angajatorilor, în situații excepționale, precum și diminuarea riscurilor epidemiologice prin reducerea programului de lucru”, precizează reprezentanţii Ministerului Muncii.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a apreciat că măsura ar trebui să aibă un mecanism simplu şi este de așteptat ca Guvernul să implementeze kurzarbeit în următoarele săptămâni.

Potrivit sursei citate, introducerea kurzarbeit în România trebuie făcută ori prin lege, ori prin ordonanță. Un proiect în acest sens ar trebui adoptat de autorități și publicat în Monitorul Oficial pentru a fi adoptat.

Traian Băsescu, veste ŞOC despre mărirea pensiilor. „Nu pot da pensiile mărite cu 40 la sută. Trebuie să termine cu minciuna”

DailyBusiness
Gigi Becali, scut pentru David Popovici. Mesaj dur pentru CTP: „Trebuie să bagi capul în pământ și să nu sufli în fața campionului olimpic!”
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Este legal să depășești prin dreapta, pe banda 1? Ce scrie, de fapt, în Codul Rutier
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu! Britanicii zguduie România din temelii. Au venit datele
Playtech.ro
Tratament inuman la centrele de minori din Târgu Mureș: copiii cu dizabilități sunt încuiați pe dinafară, li se dau medicamente expirate
DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Adevarul
Criza energetică din Transnistria, urmată de cererea privind integrarea regiunii pro-ruse în Federația Rusă ANALIZĂ
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Orașul din România, plin de slovaci. Istorie zbuciumată
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Alertă „freezing rain” în București. Pe ce dată plouă cu gheață, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
EL îl va înlocui pe Călin Georgescu. Decizia care detonează România: Nu concurent, în locul lui!
StirileBZI
Aceste vouchere nu s-au tăiat în 2025! Cine primește tichete de 280 de lei
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Reciclarea hainelor a început în Baia Mare. Aradul anticipă controale stricte
MediaFlux
DECIZIA ANULUI 2025! Lista sporurilor luate în calcul la pensie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adio, aventură! Bun venit, plictiseală: noul simbol al succesului