Dan Vîlceanu a reconfirmat că aceasta este o informație reală, dar că România nu a primit nimic. „Nu e vehiculată, acea informație chiar eu am oferit-presei, după ședința de Guvern de joi și este o recalculare a părții de granturi din PNRR care s eva face până la 30 iunie 2022 și care este în Regulamentul privind PNRR. Această recalculare se aplică tuturpr țărilor, nu doar României.
Când au fost semnate aceste planuri la nivel european, s-au folosit estimările Comisiei din toamna anului 2020. Deci, în toamna anului 2020, Comiia pentru a stabili care sunt sumele pentru fiecare stat în parte a folosit previziunile din toamna anului 2020. Pe baza acestor previziuni, României i-au revenit acești 14,2 miliarde de euro granturi.
Noi nu am pierdut nimic. Nu poți pierde ce nu ai avut. Noi nu am avut estimările din toamna anului 2020. În 2019, România a avut o scădere economică mult mai mică decât cea prognozată, iar în 2021 am avut o creștere economică mult mai mare decât cea prognozată. În reclacularea sunt luate în considerare PIB-urile din 2020 și 2021. Nu există o recalculare în fiecare an”, a explicat Dan Vîlceanu.
Florin Cîțu a spus luni, despre cele două miliarde de euro pe care România le va pierde din PNRR, că toate statele au aceste ajustări şi că ţara noastră este victima propriului succes, pentru că am crescut mult mai rapid decât era estimat în PNRR.
”Este un scenariu care a fost luat în calcul şi că în toate statele se fac aceste ajustări”, a declarat Florin Cîțu, adăugând că ”România este victima propriului succes, pentru că am crescut mult mai rapid decât era estimat în PNRR şi sumele sunt ajustate. Sumele erau prezentate la un PIB”.
Întrebat de unde trebuie tăiaţi aceşti bani, preşedintele PNL a spus: ”Nu se pierd bani, veţi vedea că totul este ajustat, există o procedură care va fi urmată. Nu este ceva grav sau ceva dificil”.
În privința optimizării PNRR, despre care vorbea Marcel Ciolacu, Florin Cîțu a spus că: ”În declaraţii publice se pot spune multe lucruri şi poţi să optimizezi şi poţi face declaraţii, să îţi faci o agendă politică. Când vine vorba de lucruri concrete, încă nu am vazut nimic. Poate ar fi mai bine să discutăm înainte în coaliţie şi apoi la televizor, să vedem şi noi care sunt propuneri, eu nu ştiu nimic”.