Ce înseamnă un salariu bun în capitalele europene. De câți bani ai nevoie pentru un trai decent

Un salariu bun poate varia în funcție de profesia, educația și așteptările fiecărui angajat. Totodată, diferă și în funcție de țara sau orașul în care o persoană activează. Iată ce înseamnă un salariu bun, în funcție de țara în care lucrezi.
Alina Costache
16 sept. 2024, 18:57
Ce înseamnă un salariu bun în capitalele europene. De câți bani ai nevoie pentru un trai decent
Ce înseamnă, de fapt, un salariu bun, în Europa

Ce înseamnă un salariu bun, de fapt? Potrivit lui Chris Chasteen, director de cercetare la Institutul de Cercetare Economică ERI, răspunsul depinde de mai mulți factori: experiența, edicația, industria, nevoile, stilul de viață și chiar locul în care locuiți.

Potrivit lui Chasteen, orice salariu peste medie poate fi considerat un salariu bun pentru că vă poate ajuta să vă acoperiți cheltuielile, în timp ce vă rămân suficienți bani pentru plăcerea personală, precum călătoriile și divertismentul, dar și pentru a economisi.

În Germania, un salariu anual brut considerat bun este între 64.000 și 70.000 de euro, potrivit Talentup. Asta înseamnă aproximativ 40.000 de euro până la 43.000 de euro net pe an sau între 3.300 și 3.600 euro net pe lună pentru o singură persoană. Cele mai mari salarii sunt în Berlin.

„În timp ce costul vieții la Berlin a crescut în ultimii ani, acesta rămâne mai accesibil decât alte capitale europene importante, precum Londra și Paris”, a declarat Michael Stull, managing director la ManpowerGroup UK.

„Berlinul oferă profesioniștilor cu guler alb la jumătatea carierei salarii între 40.000 EUR și 60.000 EUR brut pe an”.

Citește și: Veste bună pentru aceşti angajaţi: 500 de lei în plus la al 13-lea salariu, plătit în decembrie 2024, de Crăciun

HousingAnywhere a raportat un câștig mediu net lunar în Marea Britanie de 2.297 GBP (2.725 EUR). Anul trecut, cu un cost al vieții de 1.950 de euro lire sterlin ((2.314 euro), un salariu net mediu lunar cuprins între 2.500 lire sterline (2.962 euro) și 3.300 lire sterline (3.915 euro) a fost considerat un salariu bun în Marea Britanie.

Câștigul mediu brut săptămânal în Londra este cu 23% mai mare decât media din UK potrivit ONS, deci un salariu bun în capitală ar trebuie să fie cuprins între 3.643 € și 4.815 €.

Salariile variază, însă, în funcție de sector, destul de mult, așa că Michael Stull spune că „Un salariu brut bun, reprezentativ, pentru un profesionist aflat la jumătatea carierei din Londra, se situează de obicei între 50.000 de lire sterline (59.455 euro) și 70.000 de lire sterline (83.235 de euro) pe an”.

În Franța, începând de anul acesta, salariul mediu net lunar este de 2,587 de euro, în timp ce salriul mediu este de 1.940 de euro, potrivit HousingAnywhere. Un salariu bun pentru un trai decent în Franța este de aproximativ 3.200 de euro pe lună pentru o persoană singură sau de 5.600 de euro pe lună pentru o familie cu trei membri.

Datorită costului mai ridicat, în Paris e nevoie de un venit de minimum 3.400 de euro pe lună pentru o singură persoană.

În Spania, salariul mediu net lunar este de 1.785 de euro sau 2.250 de euro brut. Pentru o viață confortabilă, un salariu net lunar bun este estimat la circa 2.700 de euro pentru o persoană singură sau 4.000 de euro pentru cineva care întreține o familie.

În Madrid, salariul este cu 18% mai mare decât media națională, așa că un salariu net lunar bun în capitală pentru o singură persoană ar trebui să fie de cel puțin 3.185 de euro.

În Irlanda, un salariu brut cuprins între 4.100 și 6.000 de euro pe lună este considerat bun pentru o viață confortabilă, potrivit Instarem. Salariul mediu brut pentru lucrătorii cu norm întreagă din țară este de 3.220 de euro pe lună.

Conform ManpowerGroup, un salariu bun la mijlocul carierei este de obicei cuprins între 35.000 de euro și 50.000 de euro brut anual la Roma, capitala Italiei.

„Salariile din Roma sunt în general mai mici în comparație cu orașele nord-europene, dar acest lucru este parțial echilibrat de un cost al vieții mai scăzut”, a spus Stull.

Citește și: Ce salariu are un profesor în Italia: ”Mai bine lucrez într-o fabrică”

Un salariu brut considerat bun în Roma variază de obicei între 3.750 și 5.690 de euro, potrivit Salary Explorer.

Salary Explorer oferă estimări ale unui salariu lunar brut bun pentru alte capitaluri, după cum urmează:

  • Atena: 2.250 €-3.410 €.
  • Helsinki: 4.510 €-6.830 €
  • Copenhaga: 5.400 €-8.180 €.
  • Stockholm: 3.900 €-5.900 €.

Salariul bun nu se referă numai la salariul de bază, ci și la bonusuri, compensații, asigurări și altele: „Luați în considerare întregul pachet de compensații, inclusiv bonusuri, opțiuni pe acțiuni, asigurări de sănătate, contribuții la pensie, concedii plătite și alte avantaje”, a spus Michael Stull.

„În unele cazuri, aceste beneficii pot face mai atractiv un salariu de bază mai mic”.

Spynews
Dani de la Insula iubirii își caută iubită după despărțirea de Mădălina! Cum vrea să arate viitoarea parteneră. În ce relații a rămas cu Maria
Bzi.ro
Carmen Harra ştie viitorul preşedinte al SUA! „Nu baţi un Dragon în Anul Dragonului!”
Fanatik.ro
Ai cont și card la BCR? Anunț oficial pentru toți clienții. Sunt beneficii unice
Capital.ro
Viața la bloc. Toții proprietarii de apartamente sunt obligați. Poți chiar să îți pierzi apartamentul
Playtech.ro
Cutremur de 5,2 grade în România! Zonele în care seismul s-a resimțit puternic
DailyBusiness
Cum se acordă bursele de reziliență în noul an școlar. To ce trebuie să știe elevii
Adevarul
O pisică neagră a ezitat în calea lui Putin. Felina ratează coloana oficială a dictatorului rus
Spynews
Cristina Irimie, profesoara ucisă în atacul armat de la un liceu din SUA, a fost condusă pe ultimul drum. Imagini dureroase de la înmormântare | FOTO
Spynews
Ce este bacteria Bordetella pertussis, care a afectat-o pe fetița Andrei Volos. Micuța ei este de șase zile în spital | FOTO
Evz.ro
Pensionarea anticipată, schimbată de noua lege. Condiții mult mai aspre
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
Prosport.ro
FOTO. Cea mai sexy fotbalistă din lume crede că e discriminată! Cum arată
wowbiz.ro
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Cancan.ro
Nelson Mondialu NU este tatăl biologic al lui Livian. A invitat şi familia reală la nuntă, dar nu au vrut să audă de el
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
kanald.ro
Suma incredibilă pe care fostul soț al Ozanei Barabancea o plătea copiilor: 35 de lei pensie alimentară. Cum s-a descurcat soprana
Capital.ro
Traian Băsescu nu cedează. Decizia luată de fostul președinte al României
StirileBZI
„Nostradamus cel viu”, despre al Treilea Război Mondial. Cum ar trebui evitat
Prosport.ro
Ce cartiere din București s-au zguduit cel mai puternic în timpul cutremurului de 5.3 grade
stirilekanald.ro
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
substantial.ro
Precipitații record și inundații de amploare în județele Vaslui și Galați
MediaFlux
PENSIE mai mică pentru vârstnici. Pensionarii care vor da BANII înapoi
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...