În Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare, creștinii se pregătesc de marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. Marțea Mare este o zi cu însemnătate, iar creștinii respectă cu sfințenie tradițiile.
Această perioadă este una dintre cele mai importante din post, fiecare zi având o semnificație unică. Duhovnicii îi sfătuiesc pe credincioși să se abțină de la păcate, să țină post și să se roage.
În fiecare zi din Săptămâna Mare, în toate bisericile ortodoxe au loc slujbe speciale. De luni până joi, creștinii pot participa la denii, iar vineri are loc Prohodul, urmând ca sâmbătă seara, creștinii să se adune la biserică pentru Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.
Marțea Mare este o zi care îi pregătește pe creștini pentru sfânta Sărbătoare și este strâns legată de parabola celor zece fecioare, despre care Mântuitorul le-a vorbit ucenicilor. În plus, în această zi, credincioșii sunt îndemnați să folosească darurile primite de la Dumnezeu și să le înmulțească atât în folosul lor, cât și al semenilor.
În biserici, este citită pilda celor zece fecioare. Mai exact, este vorba despre prezentarea a 10 fecioare, cinci fiind înțelepte, iar alte cinci, neînțelepte. Acestea se pregătesc pentru nuntă. Fiecare dintre ele și-a luat candela și au ieșit să-l întâmpine pe mire, însă cinci dintre ele au uitat să umple candelele cu untdelemn, așa că lumina s-a stins înainte să ajungă mirele. Atunci, ele s-au decis să plece să cumpere ulei, dar au întârziat și nu au mai avut parte de întâlnirea cu mirele.
În schimb, celelalte cinci fecioare înțelepte l-au întâmpinat pe mire cu candelele pline de ulei și au mers cu el în camera nunții.
Parabola subliniază faptul că fecioarele neînțelepte au uitat ce înseamnă cu adevărat milostenia, iar Hristos a dorit ca prin această pilda să fie descoperită importanța pregătirii pentru judecata de apoi. Candelele aprinse cu untdelemn simbolizează faptele bune și milostenia, care trebuie să ardă până la sfârșitul lumii, adică până la sfârșitul fiecărui om.