‘Propunerile noastre legislative nu sunt încă pe masă, așadar este prea devreme să vorbim despre poziții. Comisia a schițat ce va propune și de la această bază vom pleca’, a indicat miercuri purtătoarea de cuvânt comunitară, Mina Andreeva, potrivit Agerpres.
În urma valului de imigranți ilegali proveniți din Africa și Orientul Mijlociu și care continuă să sosească în Europa — mai ales în porturile din Italia — după ce au traversat Marea Mediterană pornind de pe coastele Libiei, Comisia Europeană a propus săptămâna trecută un plan ce prevede redistribuirea acestora prin cote obligatorii între statele membre ale UE. Într-o primă etapă, ar urma să fie repartizați prin aceste cote 20.000 de refugiați, urmând ca până la sfârșitul anului să fie creat un mecanism asemănător pentru repartizarea tuturor refugiaților între statele membre.
Inițiativa — care mai trebuie aprobată și de Consiliul European — este susținută de țările cel mai puternic afectate de sosirile masive ale imigranților clandestini, precum Germania, Italia și Austria, dar respinsă de Marea Britanie, Franța, Ungaria, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Lituania, Letonia, Estonia și Spania. Aceasta din urmă se opune nu atât principiului cotelor obligatorii, ci mai degrabă algoritmului de calcul prin care s-ar face repartizarea imigranților ilegali. Pe lângă numărul de refugiați deja găzduiți și rata șomajului, celelalte criterii propuse sunt PIB-ul fiecărei țări și populația ei, guvernul de la Madrid considerând că ultimele două dezavantajează Spania.
În timp ce susținătorii inițiativei cotelor obligatorii, cum este cazul președintelui CE, Jean Claude-Juncker, invocă argumentul solidarității europene, dar și faptul că Europa — a cărei populație activă îmbătrânește — ar avea nevoie de imigranți pentru forța de muncă furnizată de aceștia, cei care se opun proiectului avertizează că el nu va face decât să încurajeze imigrația ilegală, în opinia ministrului britanic de interne Theresa May singura soluție fiind retrimiterea acestor imigranți în țările lor.
Comisarul european pentru imigrație, Dimitris Avramopoulos, a declarat miercuri în fața Parlamentului European că mecanismul pe care CE îl va prezenta detaliat săptămâna viitoare se bazează pe o redistribuire a refugiaților în funcție de criterii ‘clare și obiective’.
El a menționat totuși că executivul comunitar este ‘pregătit să discute aceste criterii’ și a încercat, împreună cu vicepreședintele CE, Frans Timmermans, să risipească îndoielile statelor ce resping inițiativa cotelor obligatorii, ei susținând că sistemul ar permite atât oferirea refugiului pentru unii imigranți, cât și expulzarea celor care nu pot primi azil.