Fără îndoială, 2025 se anunță un an complicat din punct de vedere economic, iar asta se va vedea, spun specialiștii, și în buzunarele românilor. Pe de o parte însă, Anul Nou va aduce majorări ale unor venituri, printre care pensiile, salariul minim și alocațiile, dar și tăieri ale unor ajutoare oferite de stat.
Din 1 ianuarie 2025, salariul minim pe economie va crește la 4.050 de lei brut, de la 3.700 de lei în prezent. De această majorare ar urma să benficieze circa 1,8 milioane de angajați, notează antena3.
Tot anul viitor se majorează alocațiile copiilor, în conformitate cu valoarea inflației pe anul fiscal anterior.
Vor crește și pensiile, care, la 1 ianuarie 2025, se indexează după cum prevede noua lege a pensiilor. Mai precis, valoarea punctului de referință (VPR) se va majora ca urmare a indexării cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50 la sută din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuți în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicați de Institutul Național de Statistică.
Potrivit Ministerului Muncii, valoarea punctului de pensie va crește de la 81 la 91 de lei, ceea ce înseamnă o majorare de 12,1 la sută.
Din aprilie, se va face o nouă majorare a pensiilor, la care se va ține cont de veniturile nepermanente ale seniorilor, care nu au fost luate în calculul pensiilor până acum. Aceste venituri nepermanente trebuie dovedite cu adeverințe, potrivit noii legi a pensiilor.
Potrivit sursei citate, tot de anul viitor nu se mai da cardurile pentru energie, care însemnau un ajutor de 1.400 de lei.
”Cardurile acelea de energie nu mai sunt valabile. Sprijinul s-a folosit până la 31 mai 2024. Nu avem cadrul legal, în acest moment, să reluăm acest sprijin prin cardurile de energie”, spuneau, în octombrie, reprezentați ai Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Sprijinul financiar de la stat pentru cumpărarea de alimente va scădea anul viitor. Se vor da câte 125 de lei, o dată la șase luni, după ce anul acesta cardurile sociale cu acest scop au fost alimentate cu 250 de lei la fiecare 2 luni.
Tot de anul viitor ar urma să dispară plafonarea adaosului comercial la produsele alimentare de bază. Aceasta expiră la 31 decembrii și, deocamdată, nu a fost luată o decizie de prelungire sau modificare a plafonării.
Iar din 1 aprilie 2025, sunt șanse să fie eliminată și plafonarea prețurilor la energie. Totuși, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că Bruxelles-ul manifestă o anumită flexibilitate privind situația energetică a României și astfel s-ar oferi ocazia de a continua schemele de sprijin pentru consumatori.