România s-a mândrit multă vreme cu faptul că una dintre construcțiile reprezentative ocupă primul loc în topul celor mai mari clădiri din Europa. La nivel continental, Casa Poporului, așa cum este ea cunoscută, sau Palatul Parlamentului, conform denumirii actuale, și-a păstrat titulatura, în ciuda dezvoltării imobiliare de mari dimensiuni care a avut loc la nivel continental în ultimii 30 de ani.
Ca dimensiuni, Casa Poporului are 270 de metri lungime, 245 – lățime, 84 de metri înălţime și o adâncime 16 m. Impresionantă este suprafaţa construită la sol, 73.615 metri pătrați. Per total, clădirea are o suprafață de 330.000 de metri pătrați și mai mult de 3.000 de încăperi.
Cu asemenea cifre, clădirea este detronată la nivel mondial, doar de Pentagon, ceea ce înseamnă că edificiul comandat de Nicolae Ceaușescu rămâne și acum, al doilea ca mărime, din toată lumea.
Pentru a fi construită o astfel de clădire, au fost demolate 20 de biserici și 8 au fost translatate. De asemenea, 10.000 de locuinţe au fost demolate, iar peste 57.000 de familii au fost evacuate. Totodată, au fost distruse mai multe edificii cu valoare istorică și culturală.
Cel care a comandat construcția clădirii a fost Nicolae Ceaușescu, acesta luând decizia după dezastrul provocat de cutremurul din 1977.
Clădirea nu impresionează doar prin dimensiuni, fiind decorată cu piese de mobilier de lux, mozaicuri în diverse culori și din diverse materiale, scări de marmură, candelabre și lămpi de cristal.
Chiar dacă toată lumea îi atribuie lui Nicolae Ceaușescu ideea construirii Casei Poporului, primul care a planificat construcția unei clădiri în zonă a fost Carol al II-lea. Încă din 1935, regele a gândit un proiect în care era revăzută construirea Camerei Deputaților pe Dealul Arsenalului. Totuși, chiar dacă ideea inițială i-a aparținut lui Carol al II-lea, dimensiunea gigantică a clădirii a părut doar din ambiția lui Nicolae Ceaușescu.