Va fi jale pentru românii care vor ieşi la pensie în următorii ani. Aşa arată ultimele date oficiale în acest domeniu, iar îngrijorarea este cât se poate de reală. Sistemul naţional de pensii face paşi mari către momentul în care va intra în colaps. Numărul angajaților activi care contribuie la sistemul de pensii scade constant, în timp ce numărul românilor care se pensionează este în continuă creștere.
Citeşte şi BNR lansează o nouă monedă. Este foarte valoroasă, mulţi români o vor dori
Mai mult, una dintre principalele cauze care conduc spre un astfel de deznodământ este aceea că foarte mulţi dintre români sunt plătiţi şi acum cu salariul minim pe economie, ceea ce înseamnă că încasările la bugetul de pensii sunt reduse. În acest moment, în România, mai mult de 1,58 de milioane de români sunt renumerați cu salariul minim pe economie, ceea ce reprezintă un procent foarte mare din numărul total de salariaţi, conform celor de la Bugetul.ro.
Situaţia se agravează pentru că mulţi angajatori preferă să plătească oamenii cu salariul minim pe economie şi cu o diferenţă pe care le-o oferă la negru. Ceea ce înseamnă o presiune suplimentară pe bugetul de pensii, banii respectivi nefiind fiscalizaţi, astfel că statul încasează o sumă mai mică drept contribuţii la pensii.
Previziunile specialiştilor sunt chiar sumbre, începând cu anul 2030. Atunci începe pensionarea masivă în România, iar estimările spun că unul din trei români va avea peste 65 de ani.Se va ajunge la o astfel de situaţie din cauza faptului că generația decrețeilor va atinge vârsta pensionării. Un calcul orientativ arată că un angajat care câştigă acum 4.000 lei pe lună și se apropie de pensie va urma să primească din partea statului român o pensie de doar 1.200 de lei, insuficientă pentru asigurarea unui trai decent, suma fiind chiar sub limita necesară pentru supravieţuire.