L-am provocat pe Tudorel Toader să facă o analiză ale celor petrecute cât timp a fost membru în Guvern. Succesorul lui Florin Iordache susține că are anumite regrete.
„Din păcate, deseori, trăim din percepţii şi manipulări, pare că nu suntem interesaţi de adevăr, suntem mânaţi de interese, politice ori de altă natură, iar binele public trece pe plan secund.
Am acceptat demnitatea de Ministru al Justiţiei, pe fondul protestelor provocate de Ordonanţa 13, ordonanţă adoptată la iniţiativa predecesorului meu la minister, am înţeles să valorific experienţe acumulate timp de 10 ani în demnitatea de judecător constituţional, am avut încredere în garanțiile primite, în sensul că politicul nu va avea aşteptări ori solicitări care să se îndepărteze de la exigenţele statului de drept.
Am temperat şi rezistat aşa-ziselor presiuni ale politicului: nu am promovat ordonanţa privind amnistia şi graţierea, ordonanţă dorită de toţi, chiar şi de către cei care mă criticau; am promovat proiectele de lege privind modificare Codului penal şi ale Codului de procedură penală, în strictă conformitate cu deciziile CCR şi Directivele Europene; nu am susţinut multele modificări promovate de către o Comisie, numită ca fiind specială; nu am iniţiat şi nici nu am susţinut Legea privind recursul compensatoriu etc.
Exprim speranţa faptului că, mai devreme sau mai târziu, adevărul va ieşi la suprafaţă. Regret faptul că nu am acţionat în judecată detractorii care, pentru a câştiga capital electoral, susţineau numai neadevăruri pe canalele media”, a comentat Tudorel Toader, pentru RomâniaTV.net.
În prezent, Tudorel Toader se concentrează pe activitatea didactică, unde are în continuare o bună reputație, pe redactarea de lucrări științifice și pe avocatură. Copiii săi au îmbrățișat, de asemenea, o carieră în mediul juridic.
„Din februarie 2016 sunt rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, prima universitate înfiinţată în Romînia modernă. Avem în derulare numeroase proiecte, naţionale şi internaţionale, proiecte de educaţie, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare instituţională. Facem parte dintr-o Alianţă Universitară Europeană, împreuna cu alte şase universităţi prestigioase, din şase state ale UE; de peste 20 de ani, avem cele mai multe mobilităţi Erasmus, din ţară; avem peste 400 de acorduri de colaborare cu universităţi de pe toate continentele; avem 10 staţiuni de practică studenţescă şi de cercetare ştiinţifică etc.
Scriu lucrări se specialitate juridică, preponderent în domeniul dreptului penal şi a justiţiei constituţionale, particip la manifestări ştiinţifice, organizate în ţară şi în străinătate. Împreună cu unul dintre fiii noştri, practic şi avocatura, cel de al doilea fiind notar public”, a mai dezvăluit profesorul Tudorel Toader, în interviul oferit pentru RomâniaTV.net.
Fostul ministru a îndeplinit timp de zece ani, în perioada 2006 – 2016 și funcția de judecător al Curții Constituționale a României (CCR).
_
Andi Miron