Ce mănânci, de fapt, când îţi cumperi hamsii la mare. Hamsia prăjită cu usturoi şi mămăligă se găseşte peste tot pe litoralul românesc, fiind mâncarea preferată de turişti. Este gustoasă, fără multe grăsimi şi poate fi mâncată chiar pe plajă. Cel mai răspândit mod de prepararea a hamsiei este cel prin care peştele curăţat se dă prin făină şi sare apoi se prăjeşte în ulei încins. Împreună cu usturoi şi mămăligă este un deliciu. În spatele preţului acceptabil al unei porţii se poate ascunde, însă, şi o păcăleală.
Turiștii cad adesea în plasa comercianților de la malul mării, care aleg să vândă șprot drept hamsii. De cele mai multe ori, cumpărătorii nici nu își dau seama că au fost păcăliți, crezând că mănâncă mult doritele hamsii. Protecția Consumatorului atrage atenția asupra faptului că hamsiile pe care le puteți achiziționa de pe plajă nu sunt, de fapt, hamsii. Comercianți pot vinde șprot în loc de hamsii, find un pește mult mai ieftin. Nouă din zece localuri de la malul mării pun sănătatea turiștilor în pericol, spun autoritățile care au verificat restaurantele.
Șprotul, numit și țață, ciacia, ceacea, este un pește marin mic de 8-16 cm. El este mai ieftin decât hamsia. În general, şprotul se vinde la jumătate din preţul hamsiei. Cei doi pești seamănă, însă au anumite diferențe după care pot fi recunoscuți. Aceștia au gurile diferite, de exemplu. La hamsii este mare, cu o maxilară superioară proeminentă și cea inferioară îngustă. Colțurile gurii depășesc limitele ochilor. Corpul acestui pește este alungit. Șprotul este mai plat în structură. Cea mai importantă diferență o face gustul. Conținutul de grăsimi este mult mai mare la hamsii, iar compoziția lor este diferită. De reținut că hamsiile sunt sărate fără mirodenii pentru a păstra un gust deosebit.
Citeşte şi: Cât costă o ciorbă pe litoral, la început de sezon estival. Cea mai scumpă rămâne cea de burtă