Iar în cadrul stilului de viață pe care l-a adoptat de ani buni, Cristela Georgescu a adoptat și o alimentație aparte. A renunțat la alimente procesate, dulciuri, produse de patiserie, prăjeli, mâncare fast-food, băuturi carbogazoase, dar și la carne și s-a axat pe alimente neprocesate, fructe și legume în special, dar și pe „consumul” de aer curat și pe relația cu Dumnezeu.
„Am renunțat brusc și pe vecie la toate bombele cu care mi-am sabotat și devastat sănătatea: cafea, alcool, băuturi carbogazoase, zahăr și dulciuri rafinate, produse de patiserie, prăjeli, mâncare fast-food. Am eliminat pur și simplu orice produs rafinat sau prelucrat industrial, orice produs de origine animală, am renunțat la ronțăitul între mese, la copioasele cine luate noaptea târziu.
Am înlocuit totul cu: apă purificată, fructe, legume, verdețuri, zarzavaturi, leguminoase, nuci și semințe crude, cereale integrale, grăsimi sănătoase, odihnă bună (cea între 10 PM și 2 AM), aer curat, relații sănătoase – stimulatoare de energii creatoare, o relație autentică cu Dumnezeu”, a explicat Cristela Georgescu într-un interviu acordat CSID
Soția candidatului TikTok spune că, de-a lungul timpului, a mai avut tentative de a renunța la mâncarea nesănătoasă, dar era motivată de dorința de a slăbi sau de convingerea că alimentul respectiv nu face bine. Însă aceste motive superficiale nu au reușit să o determine să renunțe la mâncarea nesănătoasă. A reușit lucrul acesta atunci când a înțeles DE CE.
„Eu am renunțat la toate produsele amintite acum aproape 10 ani. Atunci știam doar „nu e bine, nu face bine, îngrașă”. Argumentele astea nu erau motivante pentru o reformă, așa cum aveam eu nevoie, doar schimbarea s-a produs când am înțeles „de ce”.
Greu nu a fost să renunț la carne – orice ființă care înțelege impactul pe care îl are consumul exacerbat de carne și de alimente de origine animală asupra sănătății, a animalelor de crescătorie și a viitorului Planetei, renunță aproape instantaneu, fără niciun fel de remușcări sau de lamentări”, a mai zis Cristela Georgescu în cadrul aceluiași interviu.
Pe site-ul cristelageorgescu.ro, soția lui Călin Georgescu împărtășește cu urmăritorii săi tot felul de experiențe naturiste, dar și rețete culinare.
Iată, mai jos, câteva rețete de mâncăruri și deserturi cu care, în mod sigur, îl răsfață pe soțul ei. Piesa de rezistență este, cu siguranță, supa-cremă cu ierburi de leac.
40 grame ceapă – se toacă mărunt și NU se călește în ulei
900 grame cartofi fără coajă tăiați cubulețe
350 grame morcovi tăiați rondele
5 grame sare neiodată
1 cațel de usturoi tocat sau 1/2 linguriță praf de usturoi
1/2 linguriță busuioc uscat
1/2 linguriță oregano uscat
1l apă sau supă clară
Toate de mai sus se pun în oală și se fierb 25 min. la foc mic, din momentul în care începe să fiarbă apa. Oala rămâne acoperită cu capac. Dacă nu dați focul mic, nu iese nici bună și-o să se supere cartofii, vor da în foc sigur. 🙂
După ce au fiert, se oprește focul și se adaugă următoarele, apoi se pasează: 1/2 lingurită de boia dulce sau un ardei capia crud, curațat de semințe și taiat mărunt
ATENȚIE! Faceți exact atâta supă câtă mâncați, altfel capia crud va fermenta până a doua zi. Dacă vreți să reîncălziți supa și să țină de pe o zi pe alta, fierbeți și ardeiul capia.
20-30 grame ulei de măsline
Opțional și nu pentru bebeluși (că e prea greu de digerat, prea multă grăsime și prea multe ingrediente): puneți într-un blender 20 gr. pulpă de cocos (cel care se vinde răzuit și uscat) și 150 ml apă sau supă clară. Pasați bine, până iese un lapte bine omogenizat. Turnați împreună cu ardeiul capia și uleiul, peste cele care au fiert mai sus. Apoi pasați.
Ingrediente: 250 gr mei, 10 linguri cocos razuit, 2 banane, suc de mere (pe post de indulcitor).
Ca varianta, daca nu aveti suc de mere, puteti folosi 6 curmale. 1 lgt vanilie naturala sau 1/4 lgt scortisoara – eu nu am folosit, pentru ca am vrust sa simt mirosul de bebic:)
Mod de preparare:
Meiul se macina, sa devina faina. Bananele se paseaza cu furculita. Curmalele se paseaza la blender, cu putina apa, pana devin un piure.
In afara de apa/suc de mere, toate ingredientele se amesteca, inclusiv cele optionale. Se adauga treptat apa sau suc de mere si se amesteca, se framanta, pana cand totul devine o coca de consistenta mai moale decat plastilinei (un fel de coca mai suculenta, ca nu stiu cum sa explic altfel 🙂 ) si se poate modela sub forma unui bulgare
Se rup bucati din aluat si se modeleaza apoi sub forma de bile de marimea unei nuci. Se preseaza “nuca” intre palme, sa ia forma unui biscuit rotund, cu grosimea de 4-5 mm. Cu cat mai grosi, cu atat mai moi. Cu cat mai subtiri, cu atat mai crocanti.
Se asaza in tava, dar nu pe hartie de copt, care este relativ nocivă, si se lasa la cuptor, la 200-220 grade timp de 10-15 min. Se pot lasa si mai mult 30 min la 180 de grade, uneori daca ii ia flacara sau caldura prea repede, devin foarte tari si nici nu se patrund.
Trucuri pentru ca biscuiții să nu se întărească
Nu ii lasati in cuptor dupa ce s-au copt.
Dupa ce ii scoateti din tava puteti inmuia in apa, suc de mere sau lapte vegetal pret de 1 secunda, fix cat sa atinga lichidul, dar nu mai mult. Apoi ii inveliti intr-o panza.
O alta varianta, asa cum am citit de la alte mamici inventive, e sa ii pastrati la frigider sau intr-o cutie cu capac
luati in considerare atunci cand adaugati lichidul in compozitie, ca fulgii de cocos absorb timp de 10-15 min mult din acesta, inca dinainte de a fi pusi biscuitii la cuptor
250 gr năut boabe (nefiert), pe care îl măcinați făină (la blender, la râșniță, la moară etc).
Aprox. 200 ml apă, nu pot să vă dau o cantitate exactă, pentru fiecare tip de năut înghite diferit apă. Puneți puțin cîte puțin și frământați cu răbdare vreo 5 minute, până când aluatul devine ca o plastilină.
1 lingurită unt/ulei de cocos
1/2 lingurită sare neiodată
Din toate astea faceți ”coca”. Durează maximum 10 minute. Modelați coca cu mâna, direct pe hârtia de copt.
250 gr pulpă de roșii în care ați pus busuioc și/sau oregano și eventual un cățel de usturoi zdrobit. Deci NU SUC de roșii, ci pastă
100 gr brînză bio de capră răzuită pe răzătoarea mare
De obicei pun deasupra si inele de ceapă sau de praz
La cuptor stă 30 minute la 170 grade. Când e gata, o las 5 minute să-ți tragă sufletul și o acopăr cu frunze de rucola.
SUPĂ DE LINTE
Ingrediente: 300 gr linte verde, neagră, brună etc – să nu fie portocalie sau galbenă, că se fărâmă și o să mă pomeniți, da’ altfel. O lăsați cel puțin 24 de ore în apă, apoi strecurați și clătiți bine.
1 bucată (aprox 1 cm lungime) de ghimbir proaspăt. Sau mai mult, cum simțiți.
2 cepe medii (sau mari, oricum e bine)
1 cățel de usturoi
opțional: 1 morcov
opțional: 3 cm de țelină apio
Se toacă toate mărunt (poate fi si la blender), se pun într-o oală încăpătoare și se adaugă peste ele următoarele:
1 linguriță pulbere de coriandru
1 linguriță pulbere turmeric
1/2 linguriță pulbere scorțișoară
1/2 linguriță pulbere nucșoară
sare după gust, dar întotdeauna neiodată
1 vîrf de cuțit piper măcinat
1 vîrf de cuțit boia iute (cayenne)
1 linguriță pulbere de boia dulce sau 2 lingurițe pastă de ardei capia sau 1 ardei capia proaspăt, tocat mărunt.
opțional: 1/2 foaie (frunză) de dafin
1 litru supă clară concentrată (strecurată, deci)
500 gr rosii pasate (pulpă, nu suc de roșii!) preferabil amestecate cu câteva frunze de busuioc proaspăt.
300 gr linte.
Amestecați ingredientele și puneți oala la foc mic, cel mai mic, aproximativ 1 oră, timp în care mai mestecați din când în când cu lingura de lemn.
Gustați. Dacă lintea nu e fiartă, o mai lăsați să fie bine pătrunsă. În funcție de soi și de cât de veche e, s-ar putea să fie nevoie să fiarbă mai mult sau mai puțin. Dacă mai e nevoie de lichid sau dacă vă place supa mai subțire, adăugați Supă clară sau apă.
Mai multe rețete preparate de Cristela Georgescu, AICI