Nicolae Ceauşescu nu a aderat la unele dintre elementele care caracterizau un nivel de trai ridicat. Ciocolata, cafeaua sau băuturile din import nu făceau parte din preferinţele sale.
„Îi plăcea să mănânce simplu, ciorbă de ştevie, mâncare de spanac, urzici. Nu era pretenţios, dacă ştiai să i-o faci din buruieni multe, era minunat. Carne de porc? Poate doar sâmbătă şi duminică„, povesteşte Maria Dobrescu în volumul „La curtea lui Ceaşescu”.
Momentul de slăbiciune al Elenei Ceauşescu
Mesele nu erau pline de bucate, ci totul era bine chivernisit. Se achiziţiona cantitatea strictă de alimente, atât cât se putea consuma. Micul dejun era frugal: o cană de ceai cu lapte, o felie de şuncă, una de brânză şi, din când în când, un ou fiert. La prânz, mergea numai bine un pahar de vişinată, scrie RevistaFelicia.ro.
Nici la aniversări sau la marile sărbători, mese Ceauşeştilor nu erau mai fastuoase. Ei preferau mâncăruri tradiţionale, sarmale, friptură, pui la ceau, piftie, salată de boeuf. Lui Nicolae Ceauşescu îi mai plăceau în special preparatele tradiţionale din peşte: ciorba de peşte, plachia şi saramura.
Citeşte şi Menajera dictatorilor, amănunte picante despre Elena şi Nicolae Ceauşescu
De băut se consuma vin alb şi ţuică de prună, fiartă şi îndulcită. Elena Ceauşescu mai bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta.
Adevăratele delicatese preferate de Nicolae Ceauşescu erau raţa pe varză, zacusca de vinete sau un tort cu clătite, stropit cu un pahar de vin bun.