Ce MĂSURI adoptă Guvernul pentru a grăbi lucrările la autostrăzi şi căi ferate

Autorizațiile de construire pentru proiecte de infrastructură de transport transeuropeană vor fi emise și pe baza unor simple acorduri de principiu pentru scoaterea terenurilor din circuitul forestier sau relocarea rețelelor de electricitate sau gaze și a conductelor petroliere de pe coridorul de expropriere, iar terenurile agricole din extravilan vor fi scoase mai repede din circuitul agricol. Modificările vor fi introduse printr-o ordonanță de urgență prin care Guvernul vrea să accelereze lucrările de infrastructură, potrivit profit.ro.
Filip Stan
05 mart. 2016, 18:44
Ce MĂSURI adoptă Guvernul pentru a grăbi lucrările la autostrăzi şi căi ferate

Prin infrastructură de transport transeuropeană se înțelege cea rutieră, feroviară publică, aeroportuară și de transport naval, situate pe rețeaua transeuropeană de transport.

În urmă cu două săptămâni, ministrul Transporturilor Dan Costescu a anunțat că va promova în perioada următoare o ordonanță de urgență a Guvernului pentru simplificarea obținerii avizelor necesare construirii de autostrăzi, căi ferate și alte obiective de infrastructură.

Documentul stabilește, prin excepție de la legislația actuală, că, pentru proiectele de infrastructură de transport transeuropeană, autorizațiile de construire vor fi emise și în baza avizelor/acordurilor de principiu sau, după caz, a avizelor de amplasament favorabile condiționate, pentru scoaterea terenurilor din circuitul forestier sau pentru relocarea sistemelor/rețelelor de transport și de distribuție a energiei electrice, gazelor naturale și al țițeiului precum și a altor rețele de utilități situate pe coridorul de expropriere.

Avizele/acordurile de principiu sau cele de amplasament vor fi emise în maximum 10 zile de la data depunerii solicitării.

În același timp, pentru aceste proiecte, terenurile agricole din extravilan expropriate vor fi considerate scoase din circuitul agricol imediat după transferul dreptului de proprietate asupra terenurilor.

CITEŞTE ŞI Dan Costescu: Autostrada Piteşti – Sibiu va fi finalizată în totalitate în 2021

Avizul de principiu pentru scoaterea definitivă a unui teren din fondul forestier național va fi emis de către autoritatea publică centrală, care răspunde de silvicultură, pentru suprafețe mai mari de 1 hectar inclusiv, și de către structurile locale care răspund de silvicultură, pentru suprafețe mai mici de 1 hectar, tot în termen de 10 zile de la data depunerii cererii.

Prin derogare de la Legea finanțelor publice, pentru proiectele de infrastructură de transport transeuropeană, finanțate de la bugetul de stat și din cheltuieli aferente programelor cu finanțare rambursabilă, vor putea fi efectuate, anual, plăți în avans, după următorul grafic: a) în primul an, de până la 15% din valoarea contractelor de execuție de lucrări/prestări servicii/livrare bunuri, cu încadrarea în creditele bugetare aprobate pentru proiectul respectiv, calculate ca diferență între creditele bugetare aprobate și sumele aferente plăților restante; b) în anii următori, de până la 30 % din creditele bugetare aprobate pentru proiectul respectiv, calculate ca diferență între creditele bugetare aprobate și sumele aferente plăților restante.

Banii acordați în avans, dar nejustificați prin bunuri livrate, lucrări executate și servicii prestate până la sfârșitul anului, în condițiile prevederilor contractuale, vor fi recuperați de către beneficiarul care a acordat avansurile și vărsați la buget. Dacă bunurile, lucrările și serviciile nu sunt livrate, respectiv executate deși a fost acordat un avans, banii vor fi recuperați cu dobânzi și penalități de întârziere.

În ceea ce privește studiile de fezabilitate aferente proiectelor de infrastructură de transport rutieră transeuropeană, acestea vor include obligatoriu și racordurile la municipiile reședință de județ ori la localitățile urbane limitrofe sau la drumurile existente care asigură legătura cu municipiile reședințe de județ și cu localitățile urbane limitrofe acestora, pentru a fi evitată izolarea acestora.

Din această cauză, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței pregătite pentru aprobarea Guvernului, normativele de proiectare și execuție vor fi actualizate pentru aceste proiecte.

Modificările sunt argumentate prin faptul că, în procesul de obținere a avizelor/acordurilor necesare emiterii autorizațiilor de construire, apar sistematic întârzieri semnificative din cauza procedurilor specifice fiecărei instituții/autorități emitente, întârzieri din cauza cărora expiră termenele de valabilitate a avizelor/ acordurilor deja obținute până la întocmirea completă a documentației, iar termenul de începere a lucrărilor de construcții este astfel amânat.

Autorizarea lucrărilor este condiționată, în prezent, și de obținerea tuturor avizelor/acordurilor pentru diferite rețele sau terenuri încadrate în fondul agricol/forestier, chiar dacă acestea se suprapun pe zone restrânse cu proiectele în cauză și nu au o influență majoră asupra acestora.

Autorizația de construire nu poate fi însă emisă, la acest moment, înaintea ca terenul să fie scos din circuitul agricol/silvic, ceea ce, potrivit argumentului pregătit de Guvern, determină întârzieri și blocaje în implementarea contractelor de lucrări.

Spynews
Fiica lui Vladimir Drăghia și a lui Alice Cavaleru împlinește doi ani. Ce mesaj emoționat i-a transmis mămică micuței: “Suflețel frumos”
Bzi.ro
Imagini fierbinți cu cea mai senzuală conducătoare de federație din România! Irina Deleanu arată senzațional la 49 de ani!
Fanatik.ro
Ce plan avea John F. Kennedy cu România, înainte de a fi asasinat. Ar fi schimbat profund istoria țării noastre
Capital.ro
Șoc istoric în Ungaria. Se vinde țara. Ce se întâmplă la granițele României
Playtech.ro
Zodiile care câștigă o gălăgie de bani în octombrie 2024. Norocul le surâde
DailyBusiness
Oferta lunii! Mașini scoase la vânzare cu prețuri pornind de la 50 de lei
Adevarul
Ce limbă vorbeau românii în Evul Mediu. Cum își spuneau în vremea lui Ștefan cel Mare și de unde vine numele lor
Spynews
Cum explică Ionel Ganea scandalul cu vecinul său. Fostul fotbalist s-a ales cu ordin de protecție emis împotriva sa
Spynews
Cum îl așteaptă Iustina Loghin pe Cornel acasă! Fosta concurentă de la Insula Iubirii îl surprinde / VIDEO
Evz.ro
Leii, favoriții toamnei pe plan financiar. Noroc la câștiguri neașteptate și pentru alte zodii
Ego.ro
”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță
Cancan.ro
Kate Middleton, operată de urgenţă. Ce I-au descoperit medicii la nivelul capului
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Se dau rechizite școlare gratuite pentru elevii defavorizați! Data la care începe depuneriea dosarelor
Capital.ro
Cutremur în România. S-a aflat ce a pus Băsescu cât a fost președinte: Și-a pus...
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
Mariana spune că are o șopârlă în stomac: Medicii m-au trimis la...
substantial.ro
Cursa strânsă între Kamala Harris și Donald Trump în statele-cheie pentru alegerile din SUA
MediaFlux
VICTORIE pentru DONALD TRUMP. Când se va pronunța SENTINȚA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...