Luni a fost înregistrat cel mai mic număr de infectări zilnice din iunie 2020, 620 de noi cazuri de COVID-19, iar rata de incidenţă în Bucureşti a scăzut, motiv pentru care ar putea fi aplicate noi măsuri de relaxare.
Alin Stoica, prefectul Capitalei, a afirmat că dacă incidenţa COVID-19 va continua să scadă, va convoca joi Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) pentru a lua măsurile care se impun.
„La fel ca la pragul de 3/1.000, vom aştepta 48 de ore pentru a vedea că se păstrează tendinţa descrescătoare. Dacă se păstrează, convocăm comitetul joi. Tot joi aşteptăm şi noua HG de prelungire a stării de alertă cu posibile noi scenarii”, a explicat Alin Stoica, potrivit Agerpres.
Capitala a înregistrat luni o rată de infectare de 1,59 de cazuri la mia de locuitori, în scădere de la 1,65 – duminică şi 1,78 – sâmbătă.
Citeşte şi: Starea de alertă a fost prelungită cu încă o lună. Raed Arafat explică noile măsuri anti-Covid
Dacă incidenţa va scădea sub 1.5, va fi permisă activitatea cu publicul a restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului. Totodată, organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte vor fi permise cu participarea publicului până la 50%, iar organizarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 300 de spectatori cu locuri pe scaune, aflate la distanţă de minimum 2 metri unul faţă de celălalt, precum şi cu purtarea măştii de protecţie.
Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este calculat de către Direcțiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului București și al județelor.
Bilanţ coronavirus 10 mai. Măsuri de relaxare de la 1 iunie. Masca NU mai este obligatorie la un grad de vaccinare de 50%. Liber la nunţi şi botezuri
Potrivit propunerilor făcute de Ministerul Economiei, masca nu ar mai fi obligatorie în aer liber, începând cu 1 iunie, dacă se va ajunge la un grad de vaccinare de 50%. Același lucru ar trebui să se întâmple și în spațiile publice, însă aici gradul de vaccinare ar trebui să crească la 70%. Deocamdată, doar Clujul se apropie de un grad de vaccinare de 50%.
În ceea ce privește măsurile de relaxare pentru industria hotelieră, se elimină limitarea gradului de ocupare de 70%, cu aceeaşi condiţie a vaccinării în proporţie de 50%. De asemenea, evenimentele din interiorul hotelurilor vor putea fi organizate doar cu persoane vaccinate, fără a se da detalii despre modul cum va fi verificat acest lucru.
În cazul barurilor și restaurantelor, se elimină orice limitare privind capacitatea de servire, dar sunt înlocuite cu măsuri de distanțare. La o incidență între 3 și 7,5 cazuri la mia de locuitori restaurantele rămân deschise doar pentru persoanele vaccinate.
Evenimentele mai mari de 20 de persoane ar putea fi reluate doar pentru persoanele vaccinate. Este vorba despre nunți sau botezuri.
Toate măsurile vor fi discutate cel mai probabil, vineri, în ședința Comitetului Interministerial pentru Revenirea la Normalitate și, dacă vor trece, se vor regăsi într-o nouă hotărâre de guvern, anunţă economica.net.
Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 10 mai. Aproape toată ţara în scenariul verde. Incidenţa COVID în fiecare judeţ