Noi măsuri fiscale introduse în România. Se elimină o parte dintre facilitățile fiscale pentru o parte din angajați și se introduc taxe noi. În plus, se vor aplica reguli noi la plata în numerar.
O parte din schimbările fiscale intră în vigoare de la 1 noiembrie 2023, altele de la 1 ianuarie 2024. Principalele măsuri care intră în vigoare la 1 noiembrie se referă la obligația IT-iștilor să plătească, de la 1 ianuarie, impozit 10% pe venit pentru suma ce depășește salariul de 10.000 lei brut. Această măsură va face ca multe salarii din domeniu să scadă. De asemenea, IT-iștii nu vor mai contribui obligatoriu la Pilonul 2, iar dacă vor vrea, în continuare, să facă acest lucru, trebuie să solicite în mod expres acest lucru.
Această măsură are și avantaje dar și dezavantaje pentru angajații din IT. Pe de o parte, ei vor avea un salariu net mai mare, din moment ce nu vor mai plăti un tip de taxe, iar acest lucru ar putea compensa parțial faptul că unele salarii nete vor scădea, odată cu reintroducerea impozitului pentru sectorul IT. Pe de altă parte, pensia privată a acestor angajați nu va mai beneficia de noi contribuții, așa că vor rămâne cu pensia privată acumulată până în prezent.
Angajații din sectoarele construcții, agricultură și industria alimentară nu vor mai fi scutiți de la plata contribuției la sănătate (CASS) și a contribuției asigurătorie pentru muncă (CAM). Guvernul și sindicatele au convenit ca salariul minim brut în construcții să crească la 4.582 lei, iar cel din agricultură și industria alimentară la 3.436 lei, pentru ca salariile angajaților din aceste sectoare să nu scadă după ce Executivul a decis reintroducerea contribuțiilor la sănătate.
O altă măsură controversată se referă la limitarea drastică a plăților cash pentru companii și persoane fizice, chiar până la 1.000 de lei de persoană. Astfel, se poate încasa cash în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană juridică. Potrivit proiectului, mai sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei.
De asemenea, sunt interzise plățile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri și servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry. Se pot face încasări și plăți între o persoană juridică și o persoana fizică în plafonul zilnic de 5.000 lei către/de la o persoană. Sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi, la sfârşitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 lei.
Dacă nu se respectă plafoanele de mai sus, se aplică amendă de 25% din suma încasată/plătită, respectiv deținută în casierie, care depășește plafonul. Se pot face încasări și plăți între 2 persoane fizice în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei.