Înainte de apariția contractelor de muncă și a legislației moderne în domeniul muncii, erau utilizate celebrele cărți de muncă în format fizic, aceste carnete cartonate conținând întregul istoric al unei persoane în câmpul muncii. Aceasta reprezenta documentul prin care orice român putea dovedi nivelul salarial și vechimea acumulată până la sfârșitul anului 2010.
Cu eliminarea acestora, începând cu 1 ianuarie 2011, s-a trecut la înregistrarea digitală a vechimii în muncă, având ca scop gestionarea eficientă a angajaților din țară.
Totuși, cărțile de muncă sunt încă necesare, în special pentru cei care se apropie de pensionare, iar pierderea sau distrugerea acestora creează dificultăți angajaților anteriori.
În aceste circumstanțe, este dificil pentru cei interesați să-și reconstituie și să-și dovedească vechimea. Cu toate acestea, există soluții, iar noi îți vom indica pașii necesari dacă dorești să-ți recuperezi cartea de muncă după pierdere, distrugere sau furt.
Reconstituirea acesteia implică obținerea, prin intermediul unui avocat specializat în dreptul muncii, a unei hotărâri judecătorești pentru reînregistrarea tuturor locurilor de muncă ale persoanei în cauză, astfel încât să faciliteze procesul de pensionare sau să recunoască vechimea reală în muncă.
Persoanele care nu mai dețin acest document sau l-au pierdut sunt obligate să reconstituie vechimea în muncă pe baza probelor disponibile. Primul pas în acest proces este să raportezi documentul pierdut, furat sau deteriorat la Monitorul Oficial. După publicarea anunțului, poți solicita demararea procedurii de reconstituire a cărții de muncă prin intermediul unei instanțe de judecată.
De asemenea, va trebui să contactezi toți angajatorii anteriori pentru a obține informații relevante. În cazul în care unele dintre firme nu mai există, poți apela la Arhivele Naționale pentru a obține copii ale documentelor. Dacă un angajator a dat faliment, arhivele sale pot fi în grija unui executor judiciar, cu care va trebui să intri în contact.