„Suntem alături de poporul american de Ziua Patrioţilor, în comemorarea evenimentelor tragice care s-au desfăşurat acum 14 ani în SUA, pe 11 septembrie 2001. Doar prin solidaritate poate fi descoperită puterea de a merge mai departe, dar amintirea victimelor inocente nu va fi uitată niciodată!”, a scris premierul Victor Ponta, vineri, pe pagina sa de Facebook.
Citeşte şi: Aurescu: Tragedia fără sens, din 11 septembrie, a apropiat şi mai mult poporul american de cel român
Vicepremierul Gabriel Oprea spune că toate ţările care împărtăşesc valorile democraţiei au fost angrenate într-un război contra terorismului, „un război pe care încă nu l-am câştigat, dar în care suntem hotărâţi să luptăm până la capăt”.
„Atacurile din Statele Unite şi mai recentele atacuri din ţările europene ne-au arătat că terorismul poate lovi oriunde şi oricând şi că nicio ţară nu este pe deplin apărată împotriva acestui flagel. Intensificarea cooperării cu partenerii noştri strategici şi întărirea propriilor capacităţi de intervenţie sunt esenţiale pentru prevenirea sau contracararea altor tragedii”, spune Oprea, potrivit unui comunicat de presă al MAI.
Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a reafirmat angajamentul Camerei superioare a Parlamentului față de aliații și partenerii României pentru promovarea păcii și securității globale, cu ocazia împlinirii a 14 ani de la atentatele teroriste din SUA.
„Se împlinesc astăzi 14 ani de la tragicele atentate teroriste din 11 septembrie 2001, care au zguduit Statele Unite, întreaga comunitate internațională și care au determinat o nouă viziune privind lupta împotriva terorismului, pentru apărarea securității și stabilității la nivel internațional.
În numele Senatului României, îmi exprim solidaritatea față de poporul american și, în mod deosebit, față de familiile celor dispăruți în atentate. Senatul României reafirmă angajamentul său ferm față de aliații, prietenii și partenerii României pentru promovarea cooperării, păcii și securității globale, singura alternativă în fața provocărilor generate de actele de intoleranță, violență și terorism”, a scris pe Facebook, vineri, președintele Senatului.
Şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a scris pe Facebook că a comemora victimele atentatelor comise în SUA, în urmă cu 14 ani, este un mod de a celebra lumea civilizată şi valorile democraţiei, adăugând că terorismul rămâne o ameninţare la adresa cetăţenilor.
„În urmă cu 14 ani, o lume întreagă era zguduită de fenomenul care şi astăzi reprezintă o ameninţare la adresa vieţilor cetăţenilor nevinovaţi: Vieţile pierdute în numele unui scop meschin şi bolnav au reprezentant semnalul de alarmă cu privire la pericolul ascuns, care ne poate afecta pe oricare dintre noi. Comemorarea victimelor acestei tragedii rămâne omagiul lumii civilizate faţă de valorile care stau la baza societăţilor democratice: libertate, solidaritate, umanitate”, a scris preşedintele Camerei Deputaţilor, pe pagina sa de Facebook.
Ambasada Statelor Unite la Bucureşti comemorează vineri victimele atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001, specificând că în fiecare an „încercăm să schimbăm în bine lumea în care trăim”.
„Azi comemorăm victimele atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001. Ne amintim ce s-a întâmplat, ne gândim la victime, la familiile lor şi la supravieţuitori şi acţionăm pentru cei de lângă noi. În fiecare an, pe 11 septembrie, în amintirea patrioţilor noştri, încercăm să facem o faptă bună, să ajutăm pe cineva, să schimbăm în bine lumea în care trăim”, a postat Ambasada SUA din România pe Facebook.
Statele Unite marchează vineri 14 ani de la atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 printr-o serie de ceremonii, inclusiv o comemorare la un memorial deschis joi în Pennsylvania pe locul unde s-a prăbuşit unul dintre cele patru avioane deturnate, relatează DPA online.
Citeşte şi: Adevăruri DURE despre atacurile din 11 septembrie. Ce nu ştiai despre cel mai sângeros incident
Momente de reculegere urmează să comemoreze, în întreaga ţară, cele mai sângeroase atacuri teroriste comise în istoria Statelor Unite, soldate cu 2.977 de morţi.
Pe 11 septembrie 2001, extremişti angajaţi în misiuni sinucigaşe au deturnat patru avioane de pasageri, transformând aeronavele de linie în adevărate rachete ghidate împotriva celor două turnuri ale World Trade Center de la New York, Pentagonului şi unor locuri din afara Washingtonului.