Ce meserii au candidații la parlamentare: Ingineri, jurişti, economiști, dar şi şoferi, menajere sau electricieni

Profesor, inginer, jurist, economist, medic - acestea sunt meseriile pe care le practică marea parte a candidaților la alegerile din 11 decembrie care s-au înscris în cursa electorală pentru a-i reprezenta pe bucureșteni în viitorul Parlament, arată Agerpres într-o sinteză. Dar peliste găsim şi şoferi, menajere sau croitorese.
Iulian Tudor
11 nov. 2016, 06:25
Ce meserii au candidații la parlamentare: Ingineri, jurişti, economiști, dar şi şoferi, menajere sau electricieni

Sunt și candidați avocați, arhitecți, jurnaliști, sociologi, psihologi, teologi, licențiați în științe politice și administrative, dar și cu ocupația de șofer, menajeră, croitoreasă, actor sau artist liric. Pe listele cu candidaturi înscrise la Biroul Electoral al Municipiului București se află atât pensionari, cât și studenți, iar unii dintre candidați sunt actuali deputați sau senatori.

Listele PNL sunt deschise de un profesor cu ocupația de consultant politic — Adriana Săftoiu și de medicul neurochirurg Leon Dănăilă. Candidații liberali sunt majoritatea economiști, juriști, ingineri, medici, avocați, profesori, dar mai sunt și sociologi, analiști politici, precum și studenți.

La ALDE, primii pe liste la Camera Deputaților și Senat sunt un inginer actualmente deputat — Daniel Constantin și tot un inginer și președinte al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. Profesia de inginer predomină la candidații ALDE, dar mulți dintre aceștia sunt economiști, juriști, avocați, profesori, medici, iar un candidat este teolog.

UDMR are la Camera Deputaților un inginer în fruntea listei — Birtalan Jozsef, care este și președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, iar la Senat, un jurist cu ocupația de administrator — Budai Richard-Tiberius. Din partea UDMR mai candidează un arheolog, un team leader, un operator calculator, un manager sportiv, un șofer, un inginer chimist cu ocupația de chelner. Un candidat este de profesie coregraf și are ocupația de instructor auto, altul este lăcătuș-mecanic cu ocupația de tipograf-instalator, o candidată este dactilografă și are ocupația de menajeră, iar o altă candidată este casnică și pensionară.

Citeşte şi: Alegeri parlamentare 2016. A început campania electorală. Ce se întâmplă cu panourile politicienilor

Din partea PSD candidează mai mulți actuali parlamentari. Inginerul Gabriel Petrea, director general adjunct, deschide lista la Camera Deputaților; la Senat, profesorul universitar Ecaterina Andronescu este prima pe listă. Între candidații social-democrați — care au profesii diferite, de la medici, juriști la economiști, ingineri, profesori — se află un secretar de stat, dar și un artist liric.

Candidații PMP pe primele locuri la Cameră sunt inginerul Valeriu Steriu și istoricul Eugen Tomac, în prezent deputați, iar la Senat pe primul loc se află fostul șef al statului Traian Băsescu, de profesie ofițer de marină, președinte al acestui partid. Ceilalți candidați sunt ingineri, avocați, juriști, economiști, profesori, studenți, precum și un jurnalist.

La Partidul Ecologist Român (PER) deschid listele doi actuali senatori, economistul Cristian Bodea și, respectiv, biologul Dumitru Pelican. În rest, PER mai are doar un candidat la Camera Deputaților și unul la Senat.

Din partea PRM, la Camera Deputaților, jurnalista Lidia Vadim-Tudor se află pe primul loc pe liste, iar la Senat profesorul de matematică Adrian Popescu. La PRM candidează, printre alții, un pastor, un căpitan de cursă lungă pensionar, doi șoferi, o casieră la tonetă RATB, o ingineră fără ocupație, un agent de pază.

Partidul Socialist Român (PSR) a înscris câte 6 candidați pentru Camera Deputaților și Senat, iar listele sunt deschise de medicul neurochirurg Constantin-Titian Filip și, respectiv, Petrică Dima, ofițer MAI și administrator de firmă.

De la Uniunea Salvați România (USR) candidează la Camera Deputaților matematicianul și cercetătorul Nicușor Dan, cap de listă, urmat de Cristian Ghinea, licențiat în științe politice. La Senat, filologul Vlad Alexandrescu, profesor universitar, se află pe primul loc.

Alianța Noastră România (ANR) are în fruntea listelor un economist profesor universitar — Mircea Coșea și, respectiv, un profesor și cercetător științific — Marian Munteanu. Între ceilalți candidați ai ANR se află informaticieni, un actor, șoferi, un psiholog, dar și o croitoreasă și un tehnician la Metrorex.

Din partea Partidului România Unită (PRU) pe primele locuri pe liste sunt Bogdan Diaconu — jurist și deputat și Lucian Bolcaș — avocat și senator. Printre candidații PRU se mai află un student, un taximetrist cu profesia de tehnician chimist, un electrician, un operator casier.

De la organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale au depus candidaturi ingineri, economiști, avocați, juriști, profesori, medici, jurnaliști, dar și persoane cu profesii precum teolog, matematician. Unii dintre candidații care deschid listele sunt actualmente deputați.

Din partea FDGR candidează un subsecretar de stat, Uniunea Polonezilor din România are un candidat agent poștal, iar Uniunea Culturală a Rutenilor din România a propus printre candidați un muncitor strungar și un asistent maternal.

În ceea ce privește candidații independenți la Camera Deputaților, doi sunt avocați, și anume Elena Udrea, care în prezent este și deputat, și George-Alexandru Manciu. Teodor Paleologu este profesor, iar Remus Cernea se prezintă ca filosof de profesie cu ocupația de activist civic și deputat. Ion-Gabriel Lință este inginer și administratorul unei societăți comerciale, în timp ce Vișinel-Costel Bălan este jurist și președintele „Asociației Desenăm Viitorul Tău”.

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Interzis și ilegal în România. Guvernul a dat ordin joi, 18 iulie: Instituim noua infracțiune
Playtech.ro
Loredana, apariție de INFARCT! Costumul de baie CRĂPAT i-a arătat toate formele
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Spotify, schimbare radicală. Cum vor primi utilizatorii funcțiile introduse
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cum arăta Iustina Loghin de la Insula Iubirii, înainte de operațiile estetice făcute cadou de Cornel 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Bani pentru 2,5 milioane de români. Se plătesc 250 LEI în august. Ordin la Guvern
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Franța va instrui 2100 de soldați ucraineni în taberele de antrenament din Champagne
MediaFlux
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'