Ce mișcări strategice pregătesc giganții de la PPC, după achiziția Enel România

Moment decisiv în piața energiei din regiune: Public Power Corporation S.A. (PPC) este pe cale să finalizeze achiziția Enel România, una dintre cele mai titrate companii energetice din țara noastră. Această mișcare strategică are potențialul de a transforma PPC în colosul energiei din Sud-Estul Europei. Schimbările vor aduce impact semnificativ pentru piața energetică și pentru consumatorii români.
Filip Stan
17 aug. 2023, 13:37
Ce mișcări strategice pregătesc giganții de la PPC, după achiziția Enel România

România va juca un rol important în planurile grupului elen, prin resursele și potențialul pe care îl oferă. PPC este condusă de Georgios Stassis, fost CEO al Enel România între 2016 și 2019, un cunoscător al pieței locale.

Strategia grecilor este bazată pe un program ambițios de investiții – în special în energie verde, dar și în activitatea de distribuție și în îmbunătățirea experienței clienților.

“PPC își propune să continue și să dezvolte ceea ce Enel a construit în ultimii 18 ani în România în materie de energie verde, mobilitate electrică, portofoliu de clienți și servicii cu valoare adăugată. Vedem multe oportunități pe piața locală și intenționăm să investim în dezvoltarea operațiunilor din România”, au transmis reprezentanții PPC în luna martie, în prima declarație de presă pentru piața locală.

Aceste declarații s-au concretizat în mai multe achiziții majore în România. PPC a anunțat în decembrie 2022 că achiziționează de la MYTILINEOS un portofoliu de energie solară de aproximativ 210 MW în România – două parcuri fotovoltaice în apropiere de București, care ar urma să intre în funcțiune în cursul anului 2024. În iulie 2023, a fost anunțată achiziția centralei eoliene Dorobanțu-Topolog din județul Tulcea, cu putere instalată totală de 84 MW. La acestea se adaugă portofoliul de regenerabile al Enel România, care se ridică în prezent la aproximativ 600 MW în operare. Enel România are însă și alte proiecte substanțiale de energie regenerabilă, cu o capacitate cumulată în jur de 5,4 GW, în diferite faze de dezvoltare.

PPC a anunțat și că achiziționează de la Fondul Proprietatea pachetele de acţiuni minoritare pe care acesta le deținea la companiile Enel în România, pentru 650 milioane de lei.

Grupul elen mizează, de asemenea, pe faptul că România are acces la fonduri UE și că este bine conectată la piețe vecine, inclusiv cu Grecia prin Bulgaria.

“Activitățile Enel din România reprezintă alegerea ideală, atât din punct de vedere geografic, cât și din punct de vedere al afacerilor, întărind astfel prezența PPC în regiune. Mai mult, România este o piață importantă din punct de vedere strategic pentru PPC, cu acces la finanțare UE prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și Fondul pentru Modernizare, ceea ce vine în completarea planurilor noastre de dezvoltare în țară. Nu în ultimul rând, ne bazăm puternic pe interconexiunea energetică dintre Grecia și România via Bulgaria”, au spus cei de la PPC.

Compania se bazează pe rezultatele financiare solide din ultimele trimestre și pe nivelul optim de lichidități, care îi permite să își crească investițiile în regiune. Prezentă în cinci țări din sud-estul Europei – Grecia, Bulgaria, Albania, Macedonia de Nord și România – și cu o capitalizare bursieră de peste 3 miliarde de euro, PPC este o companie solidă, aflată în curs accelerat de creștere, ale cărei ambiții de dezvoltare vor influența pozitiv și piața din România.

 

 

 

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce pensie primești dacă nu ai muncit nicio zi. Suma pe care o vei lua de la stat
Capital.ro
Românii nu vor primi toți banii câștigați în mod corect. Legea peste care nici judecătorii nu au putere
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ de la șeful Casei de Pensii! Trebuie să afle toți pensionarii
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Românii care au acest obiect prin casă se îmbogățesc instant
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Regizorul Bogdan Budes și-a PREVESTIT moartea?! Ce a postat cu câteva zile înainte de tragedie: „Aerul unor funeralii…”
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Marele artist al României a murit! Toți actorii plâng: Mi se rupe inima
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Rusia acuză Occidentul și SUA pentru sabotarea gazoductelor Nord Stream
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...