George Vaillant, care a condus studiul timp de peste 30 de ani, a publicat recent un articol în care vorbeşte pe scurt despre rezultatele experimentului început în 1938. Studiul a luat în calcul diverse trăsături fiziologice, psihologice şi antropologice – de la IQ, la obiceiul de a bea, la relaţiile de familie şi la lungimea penisului, într-un efort de a determina ce anume ne face fericiţi.
Iată câteva dintre rezultatele studiului:
„Alcoolosimul este o boală cu o putere de distrugere imensă”. Alcoolismul a fost cauza principală al divorţului bărbaţilor studiaţi de soţiile lor şi a fost corelat cu depresia şi nevrozele. Băutura şi fumatul au fost principalele cauze ale decesului oamenilor studiaţi.
Nu a existat nicio diferenţă în venitul bărbaţilor cu IQ între 110-115 şi cei care aveau peste 150, iar ideologia politică nu are niciun impact asupra satisfacţiei din viaţă, însă liberalii făceau, în general, mai mult sex decât ceilalţi.
Vaillant spune, însă, că fericirea şi sănătatea de la bătrâneţe sunt strâns legate de „căldura” relaţiilor avute în timpul vieţii. De exemplu, cei 58 de oameni care au avut cele mai „călduroase” relaţii au câştigat cu 141.000 de dolari mai mult, în medie, pe an, decât cei 31 care au avut cele mai „reci” relaţii.
Mai mult, căldura relaţiei avută cu mama contează atunci când eşti adult, o concluzie care l-ar fi făcut fericit pe Freud.
Concluzia lui Vaillant: „După 75 de ani şi 20 de milioane de dolari investiţi în Studiul Grant….am ajuns la o simplă concluzie: fericirea este dragoste. Atât”.