Valul trei al pandemiei va afecta mai mult tinerii, dar sistemul medical nu va mai fi copleşit, este de părere medicul ATI Radu Ţincu. Medicul crede că al treilea val pandemic va fi unul „oarecum diferit față de cele precedente”, şi asta deoarece, înainte de vaccinare, persoanele care dezvoltau forme severe de COVID-19 erau cele din grupele vulnerabile. În prezent, însă, mare parte dintre persoanele din grupele vulnerabile sunt imunizate, motiv pentru care presiunea pe sistemul sanitar va fi, cel mai probabil, ceva mai mică. În schimb, spune dr Radu Ţincu, transmiterea ar putea fi mai accelerată în rândul tinerilor, întrucât cei mai mulţi dintre aceştia nu au reuşit să se vaccineze.
„E mult spus că am intrat în valul 3. Era o creștere oarecum așteptată și erau mai multe premise care conduceau la această creștere, în primul rând că s-au produs aceste relaxări din ultima perioadă. Discutăm de redeschiderea sectorului HoReCa, a restaurantelor, discutăm de reînceperea școlilor. Ne așteptam cu toții din punct de vedere epidemiologic să existe o creștere a numărului de cazuri – și acest lucru în contextul în care discutăm de prezența variantei britanice în România, o variantă cu o mai mare transmisibilitate. Însă de aici, pentru a discuta de un val pandemic, este o distanță destul de lungă de timp. Trebuie să avem răbdare mai multe zile consecutiv, să vedem care este procentul acestei creșteri și să creionăm anumite modele matematice care să permite astfel de previziuni”, a precizat medicul la b1.tv.
Medicul Ţincu a subliniat faptul că pericolul se va diminua abia în momentul în care se va ajunge la o imunizare colectivă de 70%.
„Ceea ce știm este că avem o creștere. Trebuie să fim foarte prudenți, în raport cu aceste cifre, și populația trebuie în continuare să respecte măsurile sanitare, până când vom ajunge la un grad de imunizare colectivă de peste 70%”, a adăugat medicul.
Referitor la cel de-al treilea val al pandemiei, medicul prognozează că presiunea pe sistemul medical, în special pe secţiile de Terapie Intensivă, nu va mai fi atât de mare ca până acum. Vestea proastă este, însă, că, de această dată, tinerii vor fi mai afectaţi de virus, întrucât cei mai mulţi dintre ei nu au reuşit să se vaccineze, spre deosebire de persoanele în vârstă şi de cele cu boli cronice.
„Cred că acest al treilea val va fi oarecum diferit față de cele precedente, pentru că în valurile de dinainte de vaccinare persoanele care ajungeau în spital cu forme severe erau cele din grupele vulnerabile. Am reușit în această perioadă și se continuă într-un ritm accelerat vaccinarea grupelor vulnerabile, astfel încât sperăm ca numărul de pacienți care au nevoie de spitalizare și care ajung în Terapie Intensivă să nu mai fie atât de mare, însă probabil va fi o accelerare a transmiterii virusului în comunitate în rândul persoanelor tinere, care încă nu au ajuns să fie imunizate. De aceea, cred că impactul pe sistemul sanitar nu va fi unul de amploare, așa cum a fost în toamna anului trecut […] Suntem mai pregătiți și s-a schimbat contextul în care această nouă variantă circulă. Este clar că ceea ce crea probleme sistemului sanitar erau persoanele care dezvoltau forme severe de boală. Știind faptul că formele severe apăreau cu preponderență la cei peste 65 de ani și cu boli cronice, în acest moment aceștia sunt oarecum securizați prin vaccinare. Cu cât vom finaliza mai rapid această a doua etapă de vaccinare a grupelor vulnerabile, cu atât riscul să avem o presiune pe sistemul de sănătate va fi mai mic”, conchide dr Radu Ţincu.