Ce noi restricții vrea Guvernul să impună în România. De altfel, autoritățile au hotărât ca minorii sub 12 ani să fie scutiți de obligativitatea testării.
Guvernul a adoptat o hotărâre, la îndemnul Comitetului Național pentru Situații de Urgențăcare să adapteze restricțiile existente în prezent la noile reglementări care prevăd obligativitatea certificatului verde pentru mai multe activități, în localitățile în care rate de incidență COVID este între 3 și 6 la mie.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea numărul 73 prin care se propune stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în contextul pandemiei de COVID-19
Principalele modificări propuse prin acest proiect de hotărâre vizează:
a) creșterea pragului incidenței cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura interzicerii circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, de 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori.
b) creșterea pragului incidenței cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura de limitare a programului de lucru cu publicul la intervalul orar 5,00-18,00, pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, de 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori cu menținerea excepțiilor în vigoare:
c) * creșterea vârstei până la care copii sunt exceptați de la obligația prezentării rezultatului negativ* al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatului negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, necesar pentru participarea la activități unde accesul este permis sub această condiție, de la 6 ani la 12 ani.
d) delimitarea, la nivelul centrelor comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, a zonelor de servire a preparatelor alimentare sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, astfel încât să poată fi realizat accesul controlat doar pentru persoane testate, vaccinate și trecute prin boală.
e) introducerea unei noi excepții de la interdicția deplasării în afara locuinței la nivelul localităților unde incidența cumulată la 14 zile depășește pragul de 6/1000 de locuitori, pentru persoanele vaccinate care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital ale Uniunii Europene privind COVID-19.
„Astăzi vom avea o şedinţă de Guvern la prânz, când vom avea o hotărâre de Guvern ca să modifice câteva dintre aceste măsuri.
Aş vrea să spun românilor că nu se vor închide magazinele la ora 18 la peste 4 la mie. Vom elimina această cerinţă. Vom merge până la 6 la mie, iar propunerea mea, şi sper că aşa a rămas, în zonele care sunt carantinate noaptea, cei care au certificat de vaccinare pot să iasă din casă.
Nu mi se pare normal că dacă te-ai vaccinat şi ai certificat de vaccinare, să ţi se restricţioneze în vreun fel activitatea. Am cerut ca hotărârea CNSU să includă această modificare”, a declarat premierul Florin Cîţu.
Carantina de noapte înseamnă că oamenii nu au voie să iasă din casă între orele 20.00 și 5.00 decât pentru câteva motive întemeiate, iar comercianții și restaurantele se închid la ora 18.00.
Executivul urmează să modifice această restricție de la 4, la pragul de 6 la mie, având în vedere că până la acesta este obligatoriu certificatul verde. Astfel, carantina de noapte vineri, sâmbătă și duminică se va institui în localitățile în care rata de infectare este între 6 și 7,5 la mie și va fi ridicată când aceasta scade sub 5,5 la mie, au declarat sursele citate.
HCNSU 73Schimbări vor fi și în ceea ce privește activitatea restaurantelor din malluri. Accesul în centrele comerciale nu este condiționat când rata de infectare depășește 3 la mie, însă accesul în restaurantele din malluri va fi făcut pe baza certificatului verde, iar zona va trebui delimitată.
„Nu închidem economia. Avem certificatul verde care permite activităţilor economice să rămână deschise în condiţii de siguranţă. Asta înseamnă că persoanele care merg acolo sunt persoane vaccinate, au trecut prin boală sau s-au testat.
Şi în mall-uri vom pune la food court ca zona să fie izolată ca să poţi să intri cu certificatul verde. Să rămână deschise, dar cu certificatul verde.
Acolo unde se ajunge la 6 la mie şi se face carantinare pe timp de noapte, voi permite ca cei care au certificat de vaccinare să poată să se plimbe, să iasă liberi dacă doresc”, a explicat Florin Cîţu.
Guvernul modifică legea și pentru copii, urmând să mărească pragul, pentru obligativitatea certificatului verde, de la 6 la 12 ani, având în vedere că vaccinul anti-COVID poate fi făcut doar de la 12 ani, au mai precizat sursele citate. Copiii între 6 și 12 ani ar fi trebuit să fie testați, pe banii părinților, pentru a beneficia de certificatul verde.
Bucureştiul a intrat, de miercuri, în scenariul roşu după ce rata de incidenţă a trecut de 3 la mia de locuitori. Astfel, potrivit noilor reglementări, certificatul verde COVID-19 va fi necesar pentru accesul în localuri, restaurante, evenimente publice și private, concerte, spectacole, piscine.
Cotește și: Incidența în București a ajuns la 3,65 la mie. Ce RESTRICȚII se impun în Capitală