CE ia notă de propunerile pentru Parchet şi DNA şi subliniază importanţa independenţei celor numiţi

Posturile de procuror general şi de procuror şef al DNA sunt de cea mai mare importanţă, iar Comisia Europeană a luat notă de numele propuse şi precizează că este important ca nominalizaţii finali să aibă o abordare cu accent special asupra rigorii şi a independenţei, a declarat miercuri pentru AGERPRES, la Bruxelles, Mark Gray, purtător de cuvânt al CE.
Romania TV
03 apr. 2013, 10:30
CE ia notă de propunerile pentru Parchet şi DNA şi subliniază importanţa independenţei celor numiţi

„În ceea ce priveşte evoluţiile de miercuri dimineaţă, respectiv nominalizările pentru procurorul general şi procurorul şef al DNA, se înţelege de la sine că acest posturi sunt de cea mai mare importanţă şi am luat notă de numele avansate pentru numire. Atunci când procedura se va finaliza vom judeca în funcţie de rezultate. Este important ca nominalizaţii finali să aibă o abordare cu accent special asupra rigorii şi a independenţei. Dar în acest stadiu suntem încă în cursul procesului şi vom aştepta să vedem evoluţiile de la Bucureşti”, a declarat Mark Gray.

Întrebat dacă executivul comunitar consideră că nu a fost respectată procedura de nominalizare pentru şefii parchetului general şi DNA, în condiţiile în care premierul şi ministrul interimar al justiţiei Victor Ponta a prezentat o singură propunere pentru fiecare funcţie, purtătorul de cuvânt al executivului european a răspuns că opiniile CE asupra subiectului au fost prezentate foarte clar şi că aceasta nu şi-a schimbat poziţia.

„Cred că CE a prezentat în toate rapoartele şi în multe scrisori punctele sale de vedere asupra procedurii de nominalizare. Nu ne-am schimbat poziţia asupra criteriilor pe care le-am prezentat în diferite rapoarte. Evident, acum trebuie să vedem cum va reacţiona CSM. Din punctul de vedere al Comisiei, noi nu ne-am schimbat poziţia şi ne-am prezentat opiniile foarte clar”, a precizat Gray.

Întrebat dacă executivul comunitar a fost în contact cu autorităţile de la Bucureşti în privinţa simplificării procedurii de nominalizare pentru cele două posturi considerate foarte importante de Bruxelles, Mark Gray a răspuns: „Nu am fost consultaţi asupra evenimentelor recente de la Bucureşti”.

În decembrie 2012, preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au convenit, în Acordul de colaborare instituţională, cu privire la „introducerea” unui proces transparent de numire a Procurorului General şi a Procurorului şef al DNA.

Potrivit textului Acordului, cei doi au convenit cu privire la „introducerea unui proces transparent de numire a Procurorului General şi a Procurorului şef al DNA care să presupună candidaturi deschise, criterii de experienţă profesională, integritate şi rezultate pozitive în acţiunea anticorupţie”.

Încă din vara anului trecut Comisia Europeană a solicitat ca desemnarea procurorului general şi a şefului DNA să se facă printr-un proces transparent.

În septembrie, secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, i-a transmis o scrisoare ministrului Justiţiei Mona Pivniceru în care se preciza că pentru a evita orice neînţelegere procedura de selecţie trebuie să fie transparentă şi publică, să includă interviuri, să fie stabilite criterii clare în cererea de candidaturi, precum şi implicare din partea conducerii Ministerului Public şi DNA.

Pe de altă parte, ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, subliniat, în octombrie, importanţa procesului de selecţie a noului procuror general şi a noului procuror-şef al DNA, subliniind că acesta va influenţa percepţia Washington-ului asupra parteneriatului strategic cu România.

„Pentru Statele Unite ale Americii, acest proces de selecţie va fi un criteriu foarte important, care va influenţa percepţia asupra parteneriatului nostru strategic cu România”, a afirmat Gitenstein.

El a subliniat că această selecţie reprezintă un test şi pentru revenirea la o coabitare politică civilizată şi stabilă, deoarece este vital ca persoanele numite în cele două funcţii să fie susţinute de toate marile partide politice.

„Primul test în acest sens va fi numirea noului procuror general şi a noului procuror-şef al DNA. Este vital ca cei numiţi în aceste înalte funcţii să fie susţinuţi de toate marile partide politice, ca ei să fie procurori independenţi, apolitici şi, mai presus de toate, să fie la fel de competenţi şi curajoşi precum predecesorii lor”, a spus ambasadorul SUA.

Potrivit legii, ministrul Justiţiei este cel care face propunerea de numire a procurorului şef, CSM dă un aviz consultativ, iar preşedintele ţării este cel care decide şi emite decretul de învestire în funcţie.

Premierul Victor Ponta a trimis miercuri dimineaţă la Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în calitate de ministru interimar la Justiţie, propunerile pentru şefii Parchetelor, se arată într-un comunicat al Guvernului. Scrisoarea adresată CSM este înregistrată la Ministerul Justiţiei miercuri, 3 aprilie, dar datată marţi, 2 aprilie.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Pot femeile să intre în biserică în perioada menstruației? Un preot a lămurit misterul: “E o rânduială a firii”
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Ar putea fi descalificat. Nu se aștepta la una ca asta
Playtech.ro
Cele trei zodii care au noroc cu carul în ianuarie, februarie și martie 2025. Au șanse mari de câștiguri
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Chefi la cuțite, 22 decembrie 2024. Trei concurenți au fost eliminați. Cum au reacționat jurații: ”Se năruie echipa”
Spynews
Horoscop luni, 23 decembrie 2024: Taurii vor avea zile încărcate
Evz.ro
Viorica de la Clejani, imagini de infarct. Cum s-a afișat vedeta
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. George Simion a dat vestea despre alegerile prezidențiale din 2025
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Planuri ambițioase în noul program de guvernare: Economii și reforme fiscale
MediaFlux
ESTE OFICIAL! DATA ALEGERILOR PREZIDENȚIALE, anunțată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!