Potrivit legii, un apartament nu poate fi transformat în spațiu comercial fără a respecta câteva reguli esențiale. Așadar, înainte de a da startul unei afaceri la bloc, proprietarul este nevoit să înființeze o societate și să stabilească un sediu social.
Potrivit Legii nr. 196/2018, care reglementează funcționarea asociațiilor de proprietari, schimbarea destinației unui apartament necesită acordul scris al vecinilor direct afectați, atât pe plan orizontal, cât și vertical.
Articolul 40, alineatul (1) din această lege arată că „schimbarea destinației locuințelor se poate face numai cu avizul scris al comitetului executiv și cu acordul scris, prealabil, al proprietarilor direct afectați”.
Totodată, modificările recente ale Legii societăților nr. 31/1990 simplifică procesul de stabilire a sediului social în spații rezidențiale. Conform noilor prevederi, dacă la sediul social nu se desfășoară efectiv activități comerciale, avizul vecinilor nu mai este necesar.
În acest caz, administratorul firmei trebui să declare pe propria răspundere că nu se desfășoară activitate comercială la sediul respectiv.
Există două situații posibile:
Proprietarii care vor să deschidă afaceri în apartamente trebuie să fie foarte anteți la aceste reglementări pentru a evita sancțiunile lefale. Obținerea autorizațiilor și respectarea cerințelor legale sunt imperios necesare pentru desfășurarea activităților comerciale, la bloc, în siguranță și în conformitate cu legea.