Știm că nu trebuie să facem anumite lucruri după ce am mâncat, dar nu cunoaștem și explicația lor științifică. Specialiștii în nutriție și medicină ne explică în ce fel influențează unele activități sănătatea noastră după o masă bogată.
Cu toții știm că după masă organismul are nevoie de un timp pentru a procesa hrana. Acesta este și motivul pentru care există anumite lucruri pe care nu ar trebui să le faci după ce mănânci.
Duș sau baie
Dușul, de exemplu, este o contraindicație, dar nu mulți știu și de ce. Când faci o baie sau un duș cald, un proces numit acțiune hipertermică este stimulat în corp. Acest proces crește temperatura internă a corpului cu un grad sau două. În mod normal, acțiunea hipertermică este bună pentru organism pentru că stimulează sistemul imunitar relaxează sistemul nervos stimulează glandele sudoripare pentru a elimina toxinele. După ce mănânci însă, corpul tău este deja la o temperatură mai crescută. Căldura pe care o simți în corp după o masă copioasă apare pentru că trupul direcționează fluxul sanguin crescut către organele digestive.
Când faci duș după masă, sângele se concentrează pentru a regla temperatura corpului, ceea ce poate duce la probleme digestive, deoarece acest proces necesită multă energie. O baie poate crește și ritmul cardiac, ceea ce se simte destul inconfortabil pe stomacul plin. În mod normal, se recomandă 20 de minute după masă înainte de a intra la duș, dar nu există studii disponibile care să sugereze o cronologie exactă, arată site-ul healthline.com.
Somn imediat după masă
Și a mânca o masă copioasă înainte de culcare poate face mai mult rău decât bine. Cercetările arată că a mânca înainte de culcare are unele riscuri pentru sănătate, inclusiv: somn precar, metabolism mai lent, reflux gastric, indigestie sau arsuri la stomac. În plus, studiile arată că mâncatul târziu în noapte duce la un aport caloric mai mare în comparație cu mâncatul mai devreme în timpul zilei. Cu alte cuvinte, mâncatul înainte de culcare te poate face să te simți mai puțin sătul, în ciuda faptului că mănânci mai mult decât ai mânca în alte momente ale zilei.
Ca regulă generală, nutriționiștii spun să aștepți aproximativ trei ore pentru a te culca după ce mănânci. De exemplu, dacă iei cina la 18:00, așteaptă până la 21:00 pentru a te pune la somn. Acest lucru permite să aibă loc o anumită digestie și dă timp conținutului stomacului să se deplaseze în intestin.
Exerciții intense
Dacă te antrenezi fizic imediat după ce mănânci, s-ar putea să nu beneficiezi pe deplin de nutrienții din alimente. Organismul tău poate fi ocupat cu direcționarea sângelui și a energiei către mușchi pentru a susține activitatea fizică, ceea ce ar putea afecta absorbția adecvată a nutrienților esențiali. Dacă te implici în activități fizice intense imediat după masă, există un risc crescut de crampe stomacale sau abdominale. Acest lucru apare tot din cauza redistribuirii fluxului sanguin către mușchi, ceea ce poate afecta negativ procesul de digestie.
Fumatul
Fumatul afectează negativ sistemul digestiv în mai multe moduri. În primul rând, substanțele chimice din fumul de țigară pot irita mucoasa stomacului și a esofagului, crescând riscul de inflamație și de afecțiuni precum gastrita sau esofagita. De asemenea, fumatul poate provoca scăderea fluxului sanguin către tractul digestiv, afectând astfel procesul de digestie și absorbția nutrienților esențiali.
Consumul excesiv de lichide
Consumul excesiv de lichide imediat după masă poate dilua sucul gastric și poate încetini procesul de digestie. Sucul gastric este esențial pentru descompunerea alimentelor și absorbția nutrienților. Este recomandat să bei lichide în timpul meselor, dar în cantități moderate pentru a nu perturba echilibrul digestiei.
Stresul
Cei mai mulți dintre noi nu gândesc în timp ce mâncăm, dar după ce am terminat, începem să ne stresăm în legătură cu ce am mâncat și cât de mult am mâncat. Nu face acest lucru, deoarece stresul poate duce la creșterea nivelului de cortizol, ceea ce este și mai rău. Situațiile stresante sau emoțiile puternice imediat după masă pot afecta sistemul digestiv prin activarea răspunsului de „luptă sau fugi” al organismului. Acest lucru poate duce la reducerea fluxului sanguin către tractul digestiv și la încetinirea procesului de digestie. De asemenea, stresul poate contribui la apariția unor simptome digestive, cum ar fi crampele abdominale, diareea sau constipația.
Consumul excesiv de deserturi
Consumul excesiv de deserturi imediat după masă poate perturba echilibrul glicemic al organismului. Alimentele bogate în zahăr pot determina creșteri rapide ale nivelului de glucoză din sânge, urmate de scăderi bruște, ceea ce poate afecta nivelul de energie și poate provoca senzații de oboseală sau somnolență. De asemenea, consumul excesiv de dulciuri poate contribui la creșterea în greutate și la dezvoltarea unor afecțiuni precum diabetul și boala metabolică.
Citește și: Alimente bogate în mangan care te ajută să slăbești. Care sunt beneficiile aduse în organism