Iată ce nu trebuie să faci niciodată atunci când e furtună şi fulgeră:
1. Primul lucru pe care îl puteți face pentru a preveni o tragedie este să verificați prognoza meteo și, dacă puteți evita, să nu ieșiți în acea zi sau în intervalul în care se anunță furtuna.
2. Dacă sunteți afară în aer liber, îndepărtați-vă de tot ce este din metal – inclusiv utilaje, garduri sau piloni.
3. Adăpostiți-vă în mașină, în casă sau într-un șopron dacă aveți această posibilitate.
4. Nu vă adăpostiți niciodată sub un copac.
5. Dacă sunteți într-un grup, se recomandă să nu stați împreună, ci să rămână o distanță de măcar 3 metri între o persoană și alta. Se reduce astfel șansa de a se transfera electricitatea de la o persoană la alta.
Citeşte şi Temperaturile scad în toată ţara. De vineri, maximele nu mai depăşesc 23 de grade Celsius
6. Nu țineți asupra dumneavoastră niciun obiect metalic pentur că vă creșteți riscul de a fi lovit. Curentul va fi condus prin acest obiect și apoi prin corpul dumneavoastră. Este valabil și dacă aveți în spate un rucsac ce are un cadru de metal, un lucru la care poate nu v-ați gândi, dar care vă expune, avertizează agrointel.ro.
7. Apa este un foarte bun conductor și electricitatea din trăsnet poate ajunge la dumneavostră cât ați clipi. Aveți grijă să nu stați în apă sau să nu aveți apă care să ajungă la dumneavoastră. Nu e nevoie să vă lovească trăsnetul direct ca să simțiți electricitatea. Tot în acest scop, se recomandă să aveți încălțăminte de cauciuc care poate fi salvatoare întrucât cauciucul e un foarte prost conductor de curent.
Meteorologii au emis o nouă informare de furtună valabilă de marţi, ora 17.00, până joi, la ora 23.00. Potrivit ANM, vremea va fi instabilă şi vor fi averse torențiale, descărcări electrice și pe arii restrânse grindină. Vântul va lua aspect de vijelie, depăşind 50…60 km/h.
Citeşte şi ALERTĂ de FURTUNI PUTERNICE în toată ţara. ANM: Vântul va depăşi la rafală 60 de km la oră