Uniunea Europeană a adoptat o nouă directivă cu impact major asupra aproximativ 3,5 milioane de gospodării din România. Începând din 2030, sobele tradiționale pe lemne vor fi interzise. Decizia va afecta circa 3.5 milioane de case din România, în special în mediul rural. Măsura a fost luată pentru reducerea poluării și cu scopul promovării unor metode de încălzire mai sustenabile și prietenoase cu mediul.
Bucureștiul generează și cele mai mari probleme, mai ales în cartierele de la periferie.
“M-aș bucura – apropo de tranziția folosind gazul – să înlocuim toate acele locuințe cu sisteme de încălzire mai eficiente și care folosesc un combustibil un pic mai curat.
În București, există case care se încălzesc, în cel mai bun caz, cu lemn pe foc, dacă nu cumva pun în sobă și alte materiale care poluează și mai mult. Uneori ne plimbăm pe stradă și identificăm un miros mai înțepător, care ar putea să provină și de la sursa de încălzire a unor case din anumite cartiere”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului, la Gândul.
Citește și: Aerul condiţionat răcoreşte casa, dar arde rău la buzunare. Facturile la energie bubuie în zilele caniculare
În conformitate cu directivele UE, sobele pe bază de peleți sau biomasă, pompele de căldură și branșarea la rețeaua de gaze naturale sunt alternativele recomandate pentru înlocuirea sobelor tradiționale pe lemne.
Pompele de căldură sunt considerate soluția ideală conform noilor reglementări, fiind capabile să extragă căldura din mediul înconjurător (aer, sol, ape subterane) și să o transfere eficient în locuințe pentru încălzire și apă caldă. Aceste dispozitive nu ard combustibili fosili, având un impact redus asupra mediului și oferind un randament energetic ridicat comparativ cu sistemele tradiționale, potrivit Gandul.
Citește și: De câte ori e bine să faci curăţenie în casă pe săptămână. Greşeala pe care multe gospodine o comit
Înlocuirea sobelor tradiționale pe lemne cu alte surse de căldură va fi susținută financiar de Uniunea Europeană, care estimează alocarea a aproximativ 86,7 miliarde de euro până în 2050 pentru instalarea pompelor de căldură în întreaga Europă.
Începând cu 2026, România va avea acces la Fondul pentru atenuarea impactului social al schimbărilor climatice, destinat sprijinirii decarbonizării încălzirii și răcirii clădirilor.